Ziemniaki Hasselback

Kolejny przepis przywieziony z wyjazdu do Szwecji.

Zwykły ziemniak w niezwykłej odsłonie,
 Jego wysokość Hasselback poleca się na obiad i nie tylko.

składniki:

ziemniaki podobnej wielkości
przyprawa do ziemniaków  lub sama sól
olej dobrej jakości lub masło klarowane
boczek wędzony lub kindziuk ( opcjonalnie)
bułka tarta do oprószenia lub tarty parmezan (opcjonalnie)
wykałaczki (przydatne przy krojeniu)


wykonanie:


Ziemniaki myjemy i  szorujemy dokładnie.



Umyte ziemniaki  przekłuwamy wykałaczką jak na zdjęciu ( dzięki temu nie poprzecinamy  ziemniaka do końca)


 Ostrym nożem nacinamy cienkie plastry.





Ponacinane ziemniaki,  dokładnie  myjemy i  osuszamy papierowym ręcznikiem, wyjmujemy wykałaczkę.


Ziemniaka posypujemy przyprawą lub samą solą ( sól, przyprawa ma powchodzić pomiędzy plastry)


Ziemniak spryskujemy olejem lub smarujemy  klarowanym masłem.
Opcjonalnie  pomiędzy plastry wkładamy boczek, kindziuk lub co tam macie.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 przez  około 50 minut, 10 minut przed  końcem  pieczenia   spryskujemy, smarujemy  masłem- oliwą  i posypujemy bułka tartą lub parmezanem,


                                   SMACZNEGO 












Popularne posty