Ziemniaki Hasselback
Kolejny przepis przywieziony z wyjazdu do Szwecji.
Zwykły ziemniak w niezwykłej odsłonie,
Jego wysokość Hasselback poleca się na obiad i nie tylko.
przyprawa do ziemniaków lub sama sól
olej dobrej jakości lub masło klarowane
boczek wędzony lub kindziuk ( opcjonalnie)
bułka tarta do oprószenia lub tarty parmezan (opcjonalnie)
wykałaczki (przydatne przy krojeniu)
Ziemniaki myjemy i szorujemy dokładnie.
Umyte ziemniaki przekłuwamy wykałaczką jak na zdjęciu ( dzięki temu nie poprzecinamy ziemniaka do końca)
Ostrym nożem nacinamy cienkie plastry.
Ziemniaka posypujemy przyprawą lub samą solą ( sól, przyprawa ma powchodzić pomiędzy plastry)
Ziemniak spryskujemy olejem lub smarujemy klarowanym masłem.
Opcjonalnie pomiędzy plastry wkładamy boczek, kindziuk lub co tam macie.
Zwykły ziemniak w niezwykłej odsłonie,
Jego wysokość Hasselback poleca się na obiad i nie tylko.
składniki:
ziemniaki podobnej wielkościprzyprawa do ziemniaków lub sama sól
olej dobrej jakości lub masło klarowane
boczek wędzony lub kindziuk ( opcjonalnie)
bułka tarta do oprószenia lub tarty parmezan (opcjonalnie)
wykałaczki (przydatne przy krojeniu)
wykonanie:
Ziemniaki myjemy i szorujemy dokładnie.
Umyte ziemniaki przekłuwamy wykałaczką jak na zdjęciu ( dzięki temu nie poprzecinamy ziemniaka do końca)
Ostrym nożem nacinamy cienkie plastry.
Ponacinane ziemniaki, dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wyjmujemy wykałaczkę.
Ziemniaka posypujemy przyprawą lub samą solą ( sól, przyprawa ma powchodzić pomiędzy plastry)
Opcjonalnie pomiędzy plastry wkładamy boczek, kindziuk lub co tam macie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 przez około 50 minut, 10 minut przed końcem pieczenia spryskujemy, smarujemy masłem- oliwą i posypujemy bułka tartą lub parmezanem,