wtorek, 10 kwietnia 2012

САЛО... słonina solona w wielu odsłonach

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowywaniem i wyrobami ze słoniny zaraziłem się  wiele lat temu, od tamtej pory ciągle doskonale się w tej sztuce. Wyszukuje i  testuje stare przepisy jak i tworzę swoje nowe kompozycje.

 

                           Słonina czosnkowa zasypywana

 

 


składniki:


słonina, sól, czosnek,

 

 Przygotowanie:

Słoninę  pozbawiamy skóry, przycinamy do pasującego nam wymiaru, w między czasie obieramy i kroimy czosnek w plastry. Słoninę  szpikujemy czosnkiem i nacieramy solą ( najlepszy i najskuteczniejszy sposób to wtarcie w słoninę soli rękoma ). Słoninę przechowujemy w  drewnianych skrzyneczkach, naczyniach szklanych i kamionkowych.Na dno  naczynia sypiemy 2 centymetrową warstwę soli, układamy na niej plastry czosnku. Na tak przygotowana warstwę kładziemy słoninę  i  w całości obkładamy ja plastrami czosnku.  Słoninę zasypujemy  solą, naczynie oznaczamy  i szczelnie foliujemy. Naszą słoninkę odkładamy na miesiąc  w ciemne chłodne miejsce: piwnica, garaż, ziemianka w najgorszym wypadku  najchłodniejsza półka w lodówce. Po upływie miesiąca  słoninę wyjmujemy z naczynia  obieramy dokładnie z czosnku, przecieramy  i zasypujemy świeża solą, tak przygotowana słonina  może leżakować nawet kilka lat,  najstarsza  moja partia słoniny  miała 4 lata, była aksamitna i  rozsmarowywała się niczym masło na chlebku. Sposobów spożycia i podania solonej słoniny jest wiele, najpopularniejszy to doskonała zagryzka podana na kromce razowego chlebka z ogórkiem.  Słoninę przygotowywałem w wielu wersjach,  najpopularniejsze i moje ulubione to: w czekoladzie, ziołach, ostrych paprykach, czosnku,  cytrynach  jak i też wędzona.

 

Słonina paprykowo-ziołowa,  bardzo ostra.

 

 


składniki:



sól, papryka ostra, pieprz cayene, nasza ulubiona mieszanka ziół

przygotowanie:

Słoninę przycinamy  do pożądanych kawałków, usuwamy skórę, w miseczce mieszamy sól z przyprawami i ziołami. Mieszanką soli i ziół nacieramy kawałki słoniny (nacieramy rękoma dokładnie każdy kawałek po kilka minut). Całość ciasno składamy i formujemy w kształt bloku, zawijamy w papier (w celu dokładnego sprasowania nasz uformowany blok ściskamy przy pomocy desek do krojenia. Tak przygotowana słonina  jest dobra do spożycia po około miesiącu. Przechowujemy w zimnym i zacienionym miejscu, przed podaniem zeskrobujemy sól  którą to  zasmarujemy miejsce po odcięciu z bloku.



 

                   Słonina czosnkowo-paprykowa  ekspresowa

 

 


Składniki:

 

słonina (cienki kawałki), sól, suszone chili, czosnek

 

Przygotowanie:

 

Słoninę  pozbawiamy skóry, w między czasie obieramy czosnek i siekamy na drobno. Do moździerza wsypujemy sól, suszone papryczki, posiekany czosnek i całość porządnie ugniatamy. Uzyskaną pastę dokładnie wcieramy w słoninę i formujemy blok, zawijamy w papier i w folie. Tak przygotowaną słoninę wkładamy do zamrażarki na 2 tygodnie, po tym czasie słoninę wyjmujemy, rozmrażamy i  zeskrobujemy starą pastę czosnkowo-paprykową. Przecieramy świeża solą zawijamy w papier i przechowujemy w lodówce. Nasza słonina jest gotowa. Smacznego











t