Sos z chilli i czosnku
Słodko pikantny sos z papryczek chilli i czosnku→⇾ idealny do kanapek, mięs, steków i pizzy.
Jako że dostępne w sprzedaży sosy chilli są dla mnie zbyt kwaśne i słone postanowiłem że zrobię swoja wersję. Sos jest słodko pikantny, wyrazisty z lekko dymnym posmakiem wędzonej praktyki. Sos ten powstał metodą prób i błędów nie posiłkowałem się internetem ani nie bazowałem na cudzych przepisach.składniki:
140g ostrych papryczek chilli
40g czosnku
15g melasy trzcinowej
15g octu
15g oliwy z oliwek
15g miodu ( u mnie gryczany)
5g papryki wędzonej
5g suszonych nasion chilli lub innej ostrej papryki (opcjonalnie)
5g soli
wykonanie:
Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy.
Rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i siekamy w miarę drobno
.
Czosnek, papryczkę i resztę składników przekładamy do pojemnika w którym będziemy blendować.
Zblendowany sos przekładamy do wyparzonych i wypieczonych w piekarniku słoików.
Świeżo przygotowany sos przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Sos śmiało możemy pasteryzować jeśli zależy nam na dłuższym przechowaniu.