Ekspresowy krem z warzyw.

Deszczowe wakacje  2016 dobiegają końca. Branża turystyczna liczy straty a działkowcy zacierają ręce.  Stragany  na ryneczku uginają się pod ciężarem tegorocznych plonów. 

Dzisiejszy   przepis  jest  szybki, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu.  Idealny na chłodne jesienne  wieczory jak i mgliste  poranki. Super rozgrzewający, 100% warzywny, 100% wege. 



składniki:

2 marchewki
1 pietruszka (korzeń i nać)
1  mały por
1 szalotka
kawałek selera (korzeń i nać)
2 lub 3 małe cukinie 
mały kalafior
3 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chilli (opcjonalnie), szczypta kminku
opcjonalnie śmietanka 30%, ser, grzanki.

przygotowanie:


                  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy.




 Marchew, pietruszkę, cukinie, por, ziemniaki, cebulę i czosnek  kroimy na  mniejsze kawałki.





Dokładnie umytego i wypłukanego kalafiora dzielimy na różyczki.


.

Wszystkie warzywa przekładamy do garnka.



Dorzucamy liść laurowy (3 szt.), ziele angielskie(3 szt.), kilka ziaren pieprzu i szczyptę  kminku.



  Zalewamy wodą tak z centymetr ponad linię warzyw.



Garnek stawiamy na średnim ogniu,  przykrywamy i  gotujemy aż warzywa zmiękną (u mnie trwało  to około 45 minut). 



 Kiedy warzywa już zmiękły a  roznoszący się zapach  wabi  domowników do  kuchni...





Zdejmujemy garnek z palnika  i przekładamy do zlewu lub  tam gdzie wam wygodnie.



Przy pomocy blendera bardzo dokładnie miksujemy, tak żeby nie było grudek.



Im bardziej przyłożyliśmy się do  miksowania tym mniej będziemy mieli przecierania.



Naszą warzywną papkę dokładnie  przecieramy przez drobne sito.




  Przetarty krem  zagotowujemy,  doprawiamy solą i pieprzem.



  Jeśli  Ktoś lubi, to zabielamy śmietanką, podajemy z grzankami lub z tartym serem. 


SMACZNEGO






Popularne posty