Ekspresowy krem z warzyw.
Deszczowe wakacje 2016 dobiegają końca. Branża turystyczna liczy straty a działkowcy zacierają ręce. Stragany na ryneczku uginają się pod ciężarem tegorocznych plonów.
Dzisiejszy przepis jest szybki, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na chłodne jesienne wieczory jak i mgliste poranki. Super rozgrzewający, 100% warzywny, 100% wege.
składniki:
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń i nać)
1 mały por
1 szalotka
kawałek selera (korzeń i nać)
2 lub 3 małe cukinie
mały kalafior
3 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chilli (opcjonalnie), szczypta kminku
opcjonalnie śmietanka 30%, ser, grzanki.
przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Marchew, pietruszkę, cukinie, por, ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.
Dokładnie umytego i wypłukanego kalafiora dzielimy na różyczki.
.