Inlagd sill

Dziś przepis na moje ulubione  śledzie.

Inlagd sill   najbardziej znane  i rozpoznawalne Szwedzkie śledzie. Idealne   dla   fanów   słodko kwaśnych  Skandynawskich klimatów. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowywaniu,  nigdy  nie mogę się doczekać kiedy miną te 3 dni  i śledzie będą gotowe.






 Składniki:


2 filety śledziowe typu matjas  dobrze wymoczone.
1 czerwona cebula.
1 średnia  marchewka.
10 kulek ziela angielskiego.
10 ziaren pieprzu.
3 liście laurowe.
150 ml octu 10%
150 ml wody.
120 gr cukru.

Wykonanie:


                       Marchew obrać i pokroić w cienki  półplasterki.



Cebulę pokroić w grubą kostkę.


 

                                     Ziele angielskie i pieprz  lekko zgniatamy.



Cebulę,  marchew, ziele,  listek,  pieprz i cukier przekładamy do garnka, dolewamy 150ml wody i 150ml octu.



 


Doprowadzamy do zagotowania  i studzimy.





           Wymoczonego śledzia  odsączamy i kroimy  na nieduże kawałki.






Pokrojonego  śledzia zalewamy zalewą i odstawiamy  na  minimum 48 godzin w chłodne  miejsce.





Inlaagd sill smakują   najlepiej po 3 dniach, kiedy śledzik przejdzie kolorem   zalewy. Serwujemy  z  chrupkim  pieczywem  a  najlepiej smakują z pieczywem Knäckebröd.    Przechowujemy  do miesiąca w lodówce.      

                             Smacznego

Popularne posty