Dziś przepis na moje ulubione śledzie.
Inlagd sill najbardziej znane i rozpoznawalne Szwedzkie śledzie. Idealne dla fanów słodko kwaśnych Skandynawskich klimatów. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowywaniu, nigdy nie mogę się doczekać kiedy miną te 3 dni i śledzie będą gotowe.
Składniki:
2 filety śledziowe typu matjas dobrze wymoczone.
1 czerwona cebula.
1 średnia marchewka.
10 kulek ziela angielskiego.
10 ziaren pieprzu.
3 liście laurowe.
150 ml octu 10%
150 ml wody.
120 gr cukru.
Wykonanie:
Marchew obrać i pokroić w cienki półplasterki.
Cebulę pokroić w grubą kostkę.
Ziele angielskie i pieprz lekko zgniatamy.
Cebulę, marchew, ziele, listek, pieprz i cukier przekładamy do garnka, dolewamy 150ml wody i 150ml octu.
Doprowadzamy do zagotowania i studzimy.
Wymoczonego śledzia odsączamy i kroimy na nieduże kawałki.
Pokrojonego śledzia zalewamy zalewą i odstawiamy na minimum 48 godzin w chłodne miejsce.
Inlaagd sill smakują najlepiej po 3 dniach, kiedy śledzik przejdzie kolorem zalewy. Serwujemy z chrupkim pieczywem a najlepiej smakują z pieczywem Knäckebröd. Przechowujemy do miesiąca w lodówce.
Smacznego