Konfitura z płatków dzikiej róży.

Konfitura z  płatków dzikiej róży jest jak zapach wiosny.




 

Kilka  przydatnych rad odnośnie przygotowania konfitury. Płatki róży zbieramy  przy  słonecznej i bez deszczowej pogodzie,  interesują  nas tylko w pełni rozwinięte  kwiatostany. Proporcje konfitury to jeden do jednego tzn...  ubita szklanka płatków dzikie róży na szklankę cukru plus sok z połowy cytryny.   Część przepisów podaje  aby obrywać białe   koniuszki płatków  w celu zmniejszenia goryczki, osobiście tego nie robię;-)  po trochu z lenistwa a po trochu dla tego charakterystycznego smaczku różanego. Do przygotowania   konfitury potrzebujemy makutrę! kombinacje z blenderem i  maszynką do mielenia  to nie ta droga. Konfitura jest gotowa  w momencie kiedy cukier jest nie wyczuwalny  na zębach,  gotowy produkt przechowujemy w wyparzonym słoiku lub zamrażamy.  Polecam przygotować większą ilość gdyż szybko znika.



składniki;

płatki dzikiej róży

cukier

cytryna




przygotowanie;


Przebieramy płatki w celu pozbycia się zanieczyszczeń itp.

Proporcje to szklanka ugniecionych płatków na szklankę cukru plus sok z połowy cytryny.


 

Płatki przekładamy do makutry i zasypujemy cukrem.



 
 
Chwytamy w łapaki  tłuczek i ostro kręcimy.



 
 
Ucieramy aż cukier nie będzie wyczuwalny na zębach, pod koniec  ucierania  dodajemy sok z cytryny.
Przechowujemy w wyparzonym słoiku lub mrozimy.



 

Z POWODU  USZKODZENIA  KARTY PAMIĘCI  WIĘCEJ LEPSZEJ JAKOŚCI ZDIĘĆ   DODAM  W  NAJBLIŻSZYCH DNIACH.



                                           SMACZNEGO

Popularne posty