Konfitura z płatków dzikiej róży.
Konfitura z płatków dzikiej róży jest jak zapach wiosny.
Kilka przydatnych rad odnośnie przygotowania konfitury. Płatki róży zbieramy przy słonecznej i bez deszczowej pogodzie, interesują nas tylko w pełni rozwinięte kwiatostany. Proporcje konfitury to jeden do jednego tzn... ubita szklanka płatków dzikie róży na szklankę cukru plus sok z połowy cytryny. Część przepisów podaje aby obrywać białe koniuszki płatków w celu zmniejszenia goryczki, osobiście tego nie robię;-) po trochu z lenistwa a po trochu dla tego charakterystycznego smaczku różanego. Do przygotowania konfitury potrzebujemy makutrę! kombinacje z blenderem i maszynką do mielenia to nie ta droga. Konfitura jest gotowa w momencie kiedy cukier jest nie wyczuwalny na zębach, gotowy produkt przechowujemy w wyparzonym słoiku lub zamrażamy. Polecam przygotować większą ilość gdyż szybko znika.
składniki;
płatki dzikiej róży
cukier
cytryna
przygotowanie;
Przebieramy płatki w celu pozbycia się zanieczyszczeń itp.
Proporcje to szklanka ugniecionych płatków na szklankę cukru plus sok z połowy cytryny.
Płatki przekładamy do makutry i zasypujemy cukrem.
Przechowujemy w wyparzonym słoiku lub mrozimy.