Pieczone dzwonka łososia .

Marynowane i pieczone dzwonka z łososia, super smaczne i soczyste szybkie w przygotowaniu.




składniki:

dzwonka łososia około 250 gr każde
2 duże cytryny
2 pęczki kopru
2 łyżki miodu
sól, pieprz kolorowy, kolendra




wykonanie:


Łososia sprawiamy, myjemy i kroimy  w dzwonka, przekładamy do  miski lub naczynia w którym będziemy go marynować.

Koper drobno siekamy.


Cytrynę  lulamy na blacie i wyciskamy z niej sok (bez pestek).





Do moździerza wsypujemy  pół łyżeczki soli,  pół łyżeczki kolendry i  pół łyżeczki pieprzu kolorowego. Ucieramy na drobny pył i nacieramy tą mieszanką dzwonka łososia.


 


Posiekany koper ucieramy  w moździerzu z sokiem z cytryny i miodem aż powstanie emulsja.






 
Dokładnie pokrywamy  marynatą  łososia i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.




łososia zawijamy szczelnie  w 2 warstwy foli aluminiowej i  układamy w naczyniu żaroodpornym



Pieczemy w piekarniku góra dół  na 180 stopni przez 20 minut.


 



                                                                   SMACZNEGO


 

 

 

Popularne posty