Pieczone dzwonka łososia .
Marynowane i pieczone dzwonka z łososia, super smaczne i soczyste szybkie w przygotowaniu.
składniki:
dzwonka łososia około 250 gr każde2 duże cytryny
2 pęczki kopru
2 łyżki miodu
sól, pieprz kolorowy, kolendra
wykonanie:
Łososia sprawiamy, myjemy i kroimy w dzwonka, przekładamy do miski lub naczynia w którym będziemy go marynować.
Koper drobno siekamy.
Cytrynę lulamy na blacie i wyciskamy z niej sok (bez pestek).
Do moździerza wsypujemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kolendry i pół łyżeczki pieprzu kolorowego. Ucieramy na drobny pył i nacieramy tą mieszanką dzwonka łososia.
Posiekany koper ucieramy w moździerzu z sokiem z cytryny i miodem aż powstanie emulsja.
łososia zawijamy szczelnie w 2 warstwy foli aluminiowej i układamy w naczyniu żaroodpornym
Pieczemy w piekarniku góra dół na 180 stopni przez 20 minut.
SMACZNEGO