Dziś przepis pracochłonny ale bardzo smaczny. Jest to odejście od tradycyjnych mielonych, które już mi się przejadły. Zapraszam do wypróbowania. A smak zrewanżuje te kilka chwil spędzonych w kuchni.
składniki pulpety:
300 gr mielonego mięsa wieprzowego pól cebuli drobno siekanej łyżka stołowa bułki tartej pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu czarnego łyżeczka papryki ostrej i słodkiej łyżeczka kolendry mielonej łyżeczka rozmarynu suszonego łyżeczka czosnku suszonego olej lub inny tłuszcz do smażenia
składniki sos:
około półtora litra woda
500ml czerwonego wina kilka marchewek
pietruszka lub dwie kawałek selera średni por 2 cebule kilka ząbków czosnku liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty łyżka stołowa oliwy suszony prawdziwek (jak kto lubi) mała chili
wykonanie;
Warzywa myjemy obieramy kroimy na mniejsze kawałki.