Klopsiki w sosie z warzyw i czerwonego wina.

 Dziś przepis pracochłonny ale bardzo smaczny. Jest to  odejście od tradycyjnych mielonych, które już mi się przejadły.  Zapraszam do wypróbowania. A smak zrewanżuje te kilka chwil  spędzonych w kuchni.


składniki pulpety:


300 gr mielonego mięsa wieprzowego
pól cebuli drobno siekanej
łyżka stołowa bułki tartej
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu  czarnego
łyżeczka  papryki ostrej i słodkiej
łyżeczka kolendry mielonej
łyżeczka rozmarynu suszonego
łyżeczka czosnku suszonego
olej lub inny tłuszcz do smażenia

składniki sos:


około półtora litra woda

500ml czerwonego wina
kilka marchewek
pietruszka lub  dwie
kawałek selera
średni por
2  cebule
kilka ząbków czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
łyżka  stołowa oliwy
suszony prawdziwek (jak kto lubi)
mała chili


wykonanie;

                          Warzywa myjemy  obieramy kroimy na mniejsze kawałki.  






Warzywa zalewamy zimna wodą, dodajemy   ziele, liść, pieprz ziarnisty, suszony grzybek, łyżkę oliwy, chili.






                       Garnek stawiamy  na mały ogień  i zapominamy  o nim na  2 godziny. 









Wywar ma się  zredukować do około 300 ml płynu.






                                 Przecedzamy przez sitko, bulion odstawiamy  na  później.






                                Warzywa blendujemy  i przecieramy przez drobne sitko.



Przetarte warzywa łączymy z bulionem,  doprowadzamy do wrzenia.




                    Mięso mielone przekładamy do miski,   dodajemy sól, przyprawy,




                                               Drobno siekamy połówkę cebuli.






                         Do mięsa z przyprawami dodajemy, cebulę, jajko, łyżkę bułki tartej.





                                               Mięso wyrabiamy na gładką masę.





Wilgotnymi dłońmi  toczymy kulki  wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe, w między czasie  na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.





            Klopsiki podsmażamy.






  Pod koniec  smażenia  klopsiki zalewamy połową czerwonego wina  i redukujemy przez chwilę.





Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i przetartymi warzywami.





Klopsiki mieszamy dolewamy resztę wina  i redukujemy przez około 15 minut na dużym ogniu.





                                         Do osiągnięcia gęstego jednolitego sosu.




                                 PROPOZYCJA PODANIA 




Popularne posty