Przejdź do głównej zawartości
Klopsiki w sosie z warzyw i czerwonego wina.
Dziś przepis pracochłonny ale bardzo smaczny. Jest to odejście od tradycyjnych mielonych, które już mi się przejadły. Zapraszam do wypróbowania. A smak zrewanżuje te kilka chwil spędzonych w kuchni.
składniki pulpety:
300 gr mielonego mięsa wieprzowego
pól cebuli drobno siekanej
łyżka stołowa bułki tartej
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
łyżeczka kolendry mielonej
łyżeczka rozmarynu suszonego
łyżeczka czosnku suszonego
olej lub inny tłuszcz do smażenia
składniki sos:
około półtora litra woda
500ml czerwonego wina
kilka marchewek
pietruszka lub dwie
kawałek selera
średni por
2 cebule
kilka ząbków czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
łyżka stołowa oliwy
suszony prawdziwek (jak kto lubi)
mała chili
wykonanie;
Warzywa myjemy obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa zalewamy zimna wodą, dodajemy ziele, liść, pieprz ziarnisty, suszony grzybek, łyżkę oliwy, chili.
Garnek stawiamy na mały ogień i zapominamy o nim na 2 godziny.
Wywar ma się zredukować do około 300 ml płynu.
Przecedzamy przez sitko, bulion odstawiamy na później.
Warzywa blendujemy i przecieramy przez drobne sitko.
Przetarte warzywa łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy sól, przyprawy,
Drobno siekamy połówkę cebuli.
Do mięsa z przyprawami dodajemy, cebulę, jajko, łyżkę bułki tartej.
Mięso wyrabiamy na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe, w między czasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
Klopsiki podsmażamy.
Pod koniec smażenia klopsiki zalewamy połową czerwonego wina i redukujemy przez chwilę.
Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i przetartymi warzywami.
Klopsiki mieszamy dolewamy resztę wina i redukujemy przez około 15 minut na dużym ogniu.
Do osiągnięcia gęstego jednolitego sosu.
PROPOZYCJA PODANIA