Krem z dyni hokkaido.

Sezon dyniowy dobiegł końca. Kto zdążył i miał miejsce w zamrażarce, ten zamroził zapas na zimę. Kolejny przepis na krem z dyni, krem ten jest  szybki, smaczny i sprawdzony.








składniki:

dynia hokkaido (0,5 kg)
seler (około 100 gram plus kilka liści)
marchew (3 małe)
pietrucha (2 małe plus kilka liści)
imbir (1cm)
por (jeden duży ładny lub 2 małe)

śmietana kremówka (ile kto lubi,  ja się zagadałem i dodałem 2 razy)

pieprz czarny, sól, liść laurowy, chilli











Przygotowanie:


Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy.





Dynie myjemy, przekrajmy  na pół,  obieramy i kroimy, lub wydrążamy i  wykorzystujemy jako miseczkę. 





 Do garnka  wkładamy marchew, pora, seler, pietruchę, nać, miąższ dyni, liść  laurowy i ziele angielskie.



 


  Warzywa zalewamy wodą (około 500 ml).     

                                                                       


                                          Gotujemy do miękkości.                                                                                                   

        




Zawartość garnka miksujemy. 


        


                               Dokładnie przecieramy  przez sito. 




            Przetarty krem przelewamy do garnka doprowadzamy do wrzenia.





Do garnka dodajemy śmietankę kremówkę  lub nie  :- ) 

 zdejmujemy z ognia, doprawiamy i podajemy 



               


                                                        SMACZNEGO                                                       

Popularne posty