Sezon dyniowy dobiegł końca. Kto zdążył i miał miejsce w zamrażarce, ten zamroził zapas na zimę. Kolejny przepis na krem z dyni, krem ten jest szybki, smaczny i sprawdzony.
składniki:
dynia hokkaido (0,5 kg) seler (około 100 gram plus kilka liści) marchew (3 małe) pietrucha (2 małe plus kilka liści) imbir (1cm) por (jeden duży ładny lub 2 małe)
śmietana kremówka (ile kto lubi, ja się zagadałem i dodałem 2 razy)
pieprz czarny, sól, liść laurowy, chilli
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy.
Dynie myjemy, przekrajmy na pół, obieramy i kroimy, lub wydrążamy i wykorzystujemy jako miseczkę.
Do garnka wkładamy marchew, pora, seler, pietruchę, nać, miąższ dyni, liść laurowy i ziele angielskie.
Warzywa zalewamy wodą (około 500 ml).
Gotujemy do miękkości.
Zawartość garnka miksujemy.
Dokładnie przecieramy przez sito.
Przetarty krem przelewamy do garnka doprowadzamy do wrzenia.
Do garnka dodajemy śmietankę kremówkę lub nie :- )