Przejdź do głównej zawartości
Leczo
Dziś przepis na moje ulubione leczo, super danie na jesienne i zimowe dni.
składniki:
2 kg kabaczków
2 kg cukinii
1 kg pomidorów (minimum 2 rodzaje)
1,5 kg pieczarek
1,5 kg papryki czerwonej, zielonej, żółtej
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 kg wędzonego boczku
1,2 kg kiełbasy śląskiej lub dębowej
opcja dla tych co lubią na ostro papryczki piri piri
sól, pieprz, słodka papryka grys, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, liść curry, papryka, liść kolendry, cumin puder
wykonanie:
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i zesmażamy na chrupiące skwarki, wytopiony tłuszcz odstawiamy na później.
Pomidory nacinamy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę ( ja miałem paprykę mrożona więc pominąłem ten proces).
Cukinie i kabaczka myjemy, obieramy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Zostawiamy najładniejszą cukinie ze skórką, pozbawiamy z pestek i kroimy jak pozostałe.
Cebule kroimy w pól-talarki lub piórka.
Czosnek obieramy i kroimy drobno.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu, przesmażamy cukinie i kabaczka.
Kiedy cukinia jest dobrze zeszklona dodajemy pokrojone papryki i pomidora.
Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu wytopionym z boczku i kiełbasy.
Pieczarki w plasterkach, cebulę i czosnek dodajemy do garnka, mieszamy i dusimy.
Dodajemy przyprawy: 3 liście curry, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela, pieprz, szczyptę kminku, szczyptę cuminu, łyżeczka liści kolendry, sól jeśli mało słone, papryczki piri piri
UWAGA NA TĄ ILOŚĆ SKŁADNIKÓW MAX 2 PAPRYCZKI I JEST BARDZO OSTRE.
Do garnka dodajemy nasz ostatni składnik a mianowicie skwarki z boczku i kiełbasy.
Całość dokładnie mieszamy, dusimy do miękkości i przegryzienia smaków.
Nadmiar Leczo mrożę i zostawiam na zimowe chłody jako super rozgrzewające danie.
SMACZNEGO