Leczo

Dziś  przepis  na moje ulubione leczo, super danie  na jesienne  i zimowe dni.






składniki:



2 kg kabaczków
2 kg cukinii
1 kg pomidorów (minimum 2 rodzaje)
1,5 kg pieczarek
1,5 kg papryki czerwonej, zielonej, żółtej
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 kg wędzonego boczku
1,2 kg kiełbasy śląskiej lub dębowej
opcja dla  tych co lubią  na ostro  papryczki piri piri  

sól, pieprz, słodka papryka grys, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, liść  curry, papryka, liść kolendry,  cumin puder



wykonanie:


Boczek i kiełbasę  kroimy w kostkę i zesmażamy  na chrupiące skwarki, wytopiony tłuszcz  odstawiamy na później.






Pomidory nacinamy, parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.






Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę ( ja miałem paprykę mrożona więc pominąłem ten proces).
Cukinie i kabaczka myjemy, obieramy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.




 Zostawiamy najładniejszą cukinie ze skórką, pozbawiamy z pestek i kroimy jak pozostałe.




Cebule kroimy w pól-talarki lub piórka.



Czosnek obieramy i kroimy drobno.



Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.




W garnku rozgrzewamy  łyżkę smalcu, przesmażamy cukinie i kabaczka.




Kiedy cukinia jest dobrze zeszklona dodajemy pokrojone papryki i pomidora.




Cebulę  i czosnek szklimy na tłuszczu wytopionym z boczku i kiełbasy.



 Pieczarki w plasterkach, cebulę  i czosnek  dodajemy do garnka, mieszamy i  dusimy.




Dodajemy przyprawy: 3 liście  curry, 2 liście laurowe, kilka  kulek  ziela, pieprz, szczyptę kminku, szczyptę cuminu, łyżeczka  liści kolendry, sól jeśli mało słone, papryczki piri piri
UWAGA  NA TĄ  ILOŚĆ SKŁADNIKÓW  MAX  2 PAPRYCZKI   I JEST BARDZO OSTRE.
Do garnka dodajemy nasz ostatni składnik a mianowicie skwarki z boczku i kiełbasy.




Całość dokładnie mieszamy,  dusimy  do miękkości i  przegryzienia smaków.




  Nadmiar Leczo mrożę  i zostawiam na zimowe chłody jako super rozgrzewające danie.





                                                 SMACZNEGO




Popularne posty