Krem z dyni według przepisu Magdy Gessler

Sezon dyniowy w pełni,  dziś krem według przepisu Magdy Gessler. Smaczny, delikatny, bardzo dyniowy i  rozgrzewający. Idealny na jesienne  chłody.



składniki:

1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
200 ml bulionu warzywnego 
200 ml mleka 3,2%
4 ząbki czosnku
1 chilli dla tych co lubią na ostro
200 ml śmietanki kremówki
prażone pestki dyni
imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz biały i czarny

wykonanie:

Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.


Garnek wstawiamy na ogień, dynie zalewamy  mlekiem i bulionem, solimy, pieprzymy.





Gotujemy do miękkości  około 15 minut, po tym czasie dodajemy szczyptę imbiru, tymianku, rozmarynu, gałki i  pieprzu.


Kroimy średnio drobno 4 ząbki czosnku i naszą chilli.



Chilli i czosnek dodajemy do naszej zupy dyniowej i gotujemy przez kolejne 15 minut.


Całość  dokładnie miksujemy, doprawiamy i przecieramy przez sito.



Dodajemy  śmietankę podgrzewamy  nie gotujemy. Podajemy z prażonymi  pestkami dyni ( osobiście o nich zapomniałem i też  była smaczna).





Popularne posty