Krem z dyni według przepisu Magdy Gessler
Sezon dyniowy w pełni, dziś krem według przepisu Magdy Gessler. Smaczny, delikatny, bardzo dyniowy i rozgrzewający. Idealny na jesienne chłody.
składniki:
1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
200 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka 3,2%
4 ząbki czosnku
1 chilli dla tych co lubią na ostro
200 ml śmietanki kremówki
prażone pestki dyni
imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz biały i czarny
wykonanie:
Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.
Garnek wstawiamy na ogień, dynie zalewamy mlekiem i bulionem, solimy, pieprzymy.
Gotujemy do miękkości około 15 minut, po tym czasie dodajemy szczyptę imbiru, tymianku, rozmarynu, gałki i pieprzu.
Kroimy średnio drobno 4 ząbki czosnku i naszą chilli.
Chilli i czosnek dodajemy do naszej zupy dyniowej i gotujemy przez kolejne 15 minut.
Całość dokładnie miksujemy, doprawiamy i przecieramy przez sito.
Dodajemy śmietankę podgrzewamy nie gotujemy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni ( osobiście o nich zapomniałem i też była smaczna).