Hiszpańskie gazpacho, to idealny sposób na upał. Nadmienię tu, że w oryginalnym przepisie, białe pieczywo dodane jest do pomidorów i zmiksowane razem z resztą składników. Moja wersja jest bez rozmoczonego pieczywa, które to zmieniło sie w złociste grzanki, ocet winny zastąpiłem sosem worcestershire.
składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 duży lub 2 małe ogórki
3 ząbki czosnku
1 chili lub peperoni
1 papryka zielona lub czerwona
5 łyżek oliwy z oliwek
sos worcestershire
bagietka
sól, pieprz, cukier
wykonanie:
Pomidory myjemy, nacinamy i zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na chwilę.
Przekładamy pomidory do lodowatej wody i zdejmujemy z nich skórkę.
Przygotowujemy blender, miskę, sito, deskę do krojenia i ostry nóż.
Obrane pomidory pozbawiamy nad sitem pestek, sok wlewamy do blendera, pestki wyrzucamy.
Pomidora, paprykę, cebulę, chili i ogórka myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, odkładamy mniejszą cześć na potem, resztę przekładamy do blendera.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i ucieramy w młodzieżu z odrobiną soli i oliwy.
Całośc blendujemy na maksymalnych obrotach, pod koniec blendowania dodajemy czosnek z oliwą.
Zblendowane gazpacho przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy sosem worsestershire, jeśli trzeba pieprzem, solą lub cukrem .
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki! Ma być zimne ( osobiście do termosa wkładam woreczek do mrożonek i wlewam gazpacho, całość zakręcam i do lodówki).
Bagietkę lub bułkę kroimy w kosteczkę i opiekamy na suchej patelni.
Gazpacho przed podaniem dokładnie wymieszać.
Podajemy posypane ogórkiem, pomidorem, papryką lub z grzankami.
SMACZNEGO