Gazpacho, hiszpański chłodnik z pomidorów.


Hiszpańskie gazpacho, to idealny sposób na upał. Nadmienię  tu,  że  w oryginalnym przepisie,  białe pieczywo dodane jest do pomidorów i zmiksowane razem z resztą składników. Moja wersja  jest bez rozmoczonego pieczywa,  które to zmieniło sie w  złociste grzanki, ocet winny  zastąpiłem sosem worcestershire.





składniki:


1 kg dojrzałych pomidorów

1 duży lub 2 małe ogórki

3 ząbki czosnku

1 chili lub peperoni

1 papryka zielona lub czerwona

5 łyżek oliwy z oliwek  

sos worcestershire

bagietka

sól, pieprz, cukier


wykonanie:


Pomidory myjemy, nacinamy i zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na chwilę.




Przekładamy pomidory do lodowatej wody i zdejmujemy z nich skórkę.




Przygotowujemy blender,  miskę, sito, deskę do krojenia i ostry nóż.



Obrane pomidory pozbawiamy  nad sitem pestek, sok  wlewamy do blendera,  pestki wyrzucamy.



Pomidora, paprykę, cebulę, chili i ogórka  myjemy  i kroimy w drobną kosteczkę, odkładamy mniejszą cześć na potem, resztę przekładamy do blendera.




Czosnek obieramy, drobno siekamy i ucieramy w młodzieżu z odrobiną soli i oliwy.



Całośc blendujemy na  maksymalnych obrotach, pod koniec blendowania dodajemy czosnek z oliwą.



Zblendowane gazpacho przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy sosem worsestershire, jeśli trzeba pieprzem, solą lub cukrem . 




Odstawiamy na kilka godzin do lodówki! Ma być zimne ( osobiście do termosa wkładam woreczek do mrożonek i wlewam  gazpacho, całość zakręcam i do lodówki).



Bagietkę lub bułkę  kroimy w kosteczkę i opiekamy na suchej patelni.





Gazpacho przed podaniem dokładnie wymieszać.




 Podajemy posypane ogórkiem, pomidorem, papryką lub z grzankami. 






                                                                       SMACZNEGO

Popularne posty