Tarator czyli chłodnik bułgarski.

Szybki smaczny i orzeźwiający chłodnik bułgarski.



składniki:


500gr wypestkowanego ogórka
pęczek koperku
czosnek ( daj tyle ile lubisz)
500ml jogurtu (typu grecki, bałkański lub inny gęsty)
500ml kefiru lub zsiadłego mleka
szklanka kostek lodu
sól,pieprz, oliwa z oliwek lub z  orzecha, obrane orzechy włoskie


wykonanie:


    Ogórki myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek, dzielimy na 2 części.


             

                           Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.




    Siekamy koper i dzielimy na 2 części.


                     Kroimy połowę ogórka w kostkę mniejszą lub większą.




                   Koper i ogórka przekładamy  do garnka misy czy co tam mamy.



        Do blendera  wrzucamy,  pozostałe ogórki, kostki lodu, koper, czosnek, jogurt i kefir.




 Całość dokładnie miksujemy.



               Zawartość blendera  przelewamy do pokrojonych wcześniej ogórków i kopru.



                      Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.



                  Podajemy skropione oliwą i posypane podprażonymi orzechami włoskimi.




                                                                        SMACZNEGO.

Popularne posty