Śledz w oleju.

 Wigilijny śledzik w oleju.









składniki:


śledzie matiasy ( solankowe)
cebula
olej rzepakowy
pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy  jak ktoś lubi pieprz cayenne.


 
 
 

wykonanie :

Śledzie moczymy  często zmieniając wodę.

Wymoczone śledzie  filetujemy  i kroimy w odpowiadające nam kawałki.


 






Cebule kroimy w kostkę piórka  jak kto lubi .

 


 


Pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem na sitku, tak sparzoną cebule odstawiamy do wystudzenia .


Pokrojonego śledzia i sparzoną cebulkę  doprawiamy liściem laurowym, zielem, pieprzem czarnym i cayenne.

  
 Tak przygotowane śledzie  zalewamy olejem rzepakowym i dokładnie mieszamy .

 
  Śledzika odstawiamy na minimum 2 doby w celu przegryzienia  się smaków.



                                             SMACZNEGO

Popularne posty