Śledź  smażony w zalewie octowej.

  Tradycyjny śledzik smażony  w zalewie octowej.






 



składniki:

świeże śledzie
cebula
ocet
olej  do smażenia.
pieprz czarny , sól, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz ziarnisty. gorczyca biała


składniki  zalewa octowa:

600ml wody
200 ml octu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej




przygotowanie:

Śledzie sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy.

(w tym miejscu miała być fotka ;-) jednak się nie zapisała uzupełnię niebawem)

Cebule kroimy w talarki i przelewamy wrzątkiem na sitku odstawiamy do wystudzenia.
( OSOBY LUBIĄCE OSTRY WYRAZISTY SMAK CEBULI MOGĄ POMINĄC TEN ETAP)



Na patelni rozgrzewamy olej .



Do miseczki talerzyka czy na co tam macie wsypujemy mąkę i panierujemy w niej śledzie .

(w tym miejscu miała być fotka ;-) jednak się nie zapisała uzupełnię niebawem)

Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.



 
 Śledzie przekładamy na przemian cebulą  i przygotowujemy zalewę.
 
Zalewa octowa  do ryb smażonych.

600ml wody
200 ml octu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut . Zalewę  studzimy.

 

Smażone śledzie z cebulą zalewamy zimną !!! zalewą.


 Śledzie smakują najlepiej po odstaniu 2 dni w chłodzie.



                                           SMACZNEGO

Popularne posty