Śledź smażony w zalewie octowej.
Tradycyjny śledzik smażony w zalewie octowej.
składniki:
świeże śledziecebula
ocet
olej do smażenia.
pieprz czarny , sól, ziele angielskie, liść laurowy , pieprz ziarnisty. gorczyca biała
składniki zalewa octowa:
600ml wody200 ml octu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
przygotowanie:
Śledzie sprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy.(w tym miejscu miała być fotka ;-) jednak się nie zapisała uzupełnię niebawem)
Cebule kroimy w talarki i przelewamy wrzątkiem na sitku odstawiamy do wystudzenia.
( OSOBY LUBIĄCE OSTRY WYRAZISTY SMAK CEBULI MOGĄ POMINĄC TEN ETAP)
Na patelni rozgrzewamy olej .
Do miseczki talerzyka czy na co tam macie wsypujemy mąkę i panierujemy w niej śledzie .
(w tym miejscu miała być fotka ;-) jednak się nie zapisała uzupełnię niebawem)
Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Śledzie przekładamy na przemian cebulą i przygotowujemy zalewę.
600ml wody
200 ml octu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut . Zalewę studzimy.
Smażone śledzie z cebulą zalewamy zimną !!! zalewą.
Śledzie smakują najlepiej po odstaniu 2 dni w chłodzie.