Śledz po Kaszubsku

Na wstępie zaznaczam że jest to moja wariacja na temat śledzia po kaszubsku, czy będzie Wam smakować przygotujcie a  przekonacie  się sami  :-)

 




składniki:

cebula
płaty śledziowe z zalewy octowej
suszone a jeszcze lepiej wędzone śliwki
suszone pomidory
przecier pomidorowy ( ja dodałem przecier i pastę pomidorowa pikantną)
rodzynki
pieprz czarny
ziele angielskie
chili
majeranek
sól, cukier

przygotowanie:

Śledzie odsączamy z zalewy octowej  i kroimy na odpowiadające nam kawałki.

 
Cebulę obieramy i kroimy w  piórka lub  półtalarki .



 Rozgrzewamy na patelni  kilka łyżek oleju.


Wrzucamy cebule  na olej i delikatnie szklimy.


W między czasie kroimy śliwki i suszone pomidory na mniejsze kawałki .




Parzymy i odsączamy rodzynki.


Rodzynki, śliwkę i suszone pomidory dodajemy do zeszklonej cebulki i przez chwilę smażymy.


Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy, cukier sól, majeranek, pieprz, chili , utarte w moździerzu liść laurowy i ziele angielskie.

 
 Dokładnie mieszamy  i dodajemy na patelnie .


Całość  przesmażamy do połączenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy.



Przestudzony sos pomidorowy mieszamy z pokrojonym odsączonym śledziem.





Odstawiamy na minimum dobę  w chłodne miejsce do przegryzienia.




                                                      SMACZNEGO

Popularne posty