Śledz po Kaszubsku
Na wstępie zaznaczam że jest to moja wariacja na temat śledzia po kaszubsku, czy będzie Wam smakować przygotujcie a przekonacie się sami :-)
składniki:
cebulapłaty śledziowe z zalewy octowej
suszone a jeszcze lepiej wędzone śliwki
suszone pomidory
przecier pomidorowy ( ja dodałem przecier i pastę pomidorowa pikantną)
rodzynki
pieprz czarny
ziele angielskie
chili
majeranek
sól, cukier
przygotowanie:
Śledzie odsączamy z zalewy octowej i kroimy na odpowiadające nam kawałki.Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju.
Wrzucamy cebule na olej i delikatnie szklimy.
W między czasie kroimy śliwki i suszone pomidory na mniejsze kawałki .
Parzymy i odsączamy rodzynki.
Rodzynki, śliwkę i suszone pomidory dodajemy do zeszklonej cebulki i przez chwilę smażymy.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy, cukier sól, majeranek, pieprz, chili , utarte w moździerzu liść laurowy i ziele angielskie.
Całość przesmażamy do połączenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przestudzony sos pomidorowy mieszamy z pokrojonym odsączonym śledziem.