Groch z kapustą wigilijny.

Kolejna  zapomniana potrawa wigilijna . Dziś przepis na  groch z kapustą wigilijny, od zwykłego grochu z kapusta różni się dodatkiem boczku i grzybów suszonych.




składniki:

500 gr grochu łuskanego
500gr kapusty kiszonej
500gr boczku wędzonego
3 dorodne cebule
suszone grzyby
kminek, pieprz czarny, sól,  liść laurowy, ziele angielskie
2 kostki rosołowe



przygotowanie:

Groch płuczemy kilkakrotnie  i gotujemy z liściem, zielem angielskim i kostka rosołową ( można pominąć). Aby groch był ugotowany na sypko  gotujemy w proporcjach jedna część grochu  na trzy części wody.


Ugotowany  groch odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.



Kiszoną kapustę drobno siekamy.



Posiekaną kapustę   gotujemy do miękkości  z  duża  ilością kminku  i kostką rosołową.




                                                                                                                                                                 
Ugotowaną kapustę odcedzamy.



Wędzony boczek kroimy w kosteczkę  i zesmażamy na skwarki.








Cebule kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu  wytopionym z boczku.





Grzyby suszone  gotujemy odcedzamy i drobno siekamy.

Moi mili właśnie okazało się że zapomniałem przywieźć grzyby suszone  ach skleroza , dziś groch z kapustą bez grzybów;-(

Mieszamy razem wszystkie składniki i przesmażamy  na  tłuszczu wytopionym z boczku.


 Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.









Groch z kapustą smakuje najlepiej po kilku przesmażeniach .

              

                                        SMACZNEGO

Popularne posty