Groch z kapustą wigilijny.
Kolejna zapomniana potrawa wigilijna . Dziś przepis na groch z kapustą wigilijny, od zwykłego grochu z kapusta różni się dodatkiem boczku i grzybów suszonych.
składniki:
500 gr grochu łuskanego500gr kapusty kiszonej
500gr boczku wędzonego
3 dorodne cebule
suszone grzyby
kminek, pieprz czarny, sól, liść laurowy, ziele angielskie
2 kostki rosołowe
przygotowanie:
Groch płuczemy kilkakrotnie i gotujemy z liściem, zielem angielskim i kostka rosołową ( można pominąć). Aby groch był ugotowany na sypko gotujemy w proporcjach jedna część grochu na trzy części wody.Ugotowany groch odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiszoną kapustę drobno siekamy.
Posiekaną kapustę gotujemy do miękkości z duża ilością kminku i kostką rosołową.
Ugotowaną kapustę odcedzamy.

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu wytopionym z boczku.
Grzyby suszone gotujemy odcedzamy i drobno siekamy.
Moi mili właśnie okazało się że zapomniałem przywieźć grzyby suszone ach skleroza , dziś groch z kapustą bez grzybów;-(
Mieszamy razem wszystkie składniki i przesmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku.
Groch z kapustą smakuje najlepiej po kilku przesmażeniach .