Łosoś marynowany gravlax
Dziś przepis na łososia w innej odsłonie, pierwszy raz w ten sposób przygotowanego łososia jadłem w Norwegii stamtąd też przywiozłem ten przepis.
Przepisów na Gravlax jest tylu ilu kucharzy podstawa to świeży łosoś, gruba sól, koper i sok z cytryny.
Dziś Gravlax w dwóch odsłonach, tradycyjna i moja wariacja.
koper
cytryna
sól gruba
Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok.
Koper drobno siekamy.
Łososia posypujemy i nacieramy grubą solą ( na 300gramowy kawałek dałem 3łyzeczki grubej soli).
Łososia przekładamy na folię spożywczą, w pojemniku mieszamy sok z 2 cytryn z siekanym koprem. Pokrywamy łososia marynatą.
Całość szczelnie pakujemy w folie, przekładamy do lodówki, przyciskamy deską i pozostawiamy na 3 doby .
Po upływie 3 dni łososia wyjmujemy z foli płuczemy z marynaty, kroimy w cienkie plastry i zajadamy.
gruba sól
cytryna
Cytrynę sparzamy wrzątkiem.
Sparzoną cytrynę ocieramy ze skórki i pokrywamy nią rybę.
Całość przekładamy na folię, wyciskamy sok z cytryny i polewamy nią rybę obłożoną skórką.
Rybę pakujemy w folie przekładamy do lodówki, przyciskamy deseczką i odstawiamy na 3 doby do lodówki.
Po upływie tego czasu rybę myjemy kroimy w plastry i jemy ze smakiem .
Przepisów na Gravlax jest tylu ilu kucharzy podstawa to świeży łosoś, gruba sól, koper i sok z cytryny.
Dziś Gravlax w dwóch odsłonach, tradycyjna i moja wariacja.
Wersja tradycyjna przepis od Norwega
składniki:
łosoś świeżykoper
cytryna
sól gruba
przygotowanie:
Łososia pozbawiamy ości, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok.
Koper drobno siekamy.
Moja wersja Gravlax
składniki:
łosośgruba sól
cytryna
przygotowanie:
Łososia myjemy i pozbawiamy ości , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą( łyżeczka grubej soli na 100 gram łososia).Po upływie tego czasu rybę myjemy kroimy w plastry i jemy ze smakiem .