Łosoś marynowany gravlax

Dziś przepis  na łososia w innej odsłonie, pierwszy raz w ten sposób przygotowanego łososia jadłem w Norwegii  stamtąd  też  przywiozłem ten przepis.

 Przepisów na Gravlax  jest tylu ilu kucharzy  podstawa to  świeży łosoś, gruba sól, koper i sok z cytryny.

Dziś Gravlax w dwóch odsłonach, tradycyjna  i moja  wariacja.





Wersja tradycyjna przepis od Norwega


składniki:

łosoś świeży
koper
cytryna
sól gruba

przygotowanie:

Łososia pozbawiamy ości, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.


Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok.



Koper drobno siekamy.

 

Łososia posypujemy i  nacieramy  grubą solą ( na 300gramowy kawałek dałem 3łyzeczki grubej soli).

 
Łososia przekładamy na folię  spożywczą,  w pojemniku mieszamy sok  z 2 cytryn z siekanym koprem. Pokrywamy łososia marynatą.


 
Całość szczelnie pakujemy w folie,  przekładamy do lodówki,  przyciskamy deską i pozostawiamy na 3 doby .

 
Po upływie 3 dni łososia wyjmujemy z foli płuczemy z marynaty, kroimy w cienkie plastry i zajadamy.




                                  Moja wersja Gravlax



składniki:

łosoś
gruba sól
cytryna

przygotowanie:

Łososia myjemy i pozbawiamy ości , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą( łyżeczka grubej soli na 100 gram łososia).

 
Cytrynę sparzamy wrzątkiem. 

 
Sparzoną cytrynę ocieramy ze skórki i pokrywamy nią rybę.


 
 
Całość  przekładamy na folię,   wyciskamy sok z cytryny i polewamy nią rybę obłożoną skórką.


 
 
Rybę pakujemy w folie przekładamy do lodówki,  przyciskamy deseczką i odstawiamy na 3 doby do lodówki.




 Po upływie tego czasu rybę myjemy kroimy w plastry i jemy ze smakiem .




                                               Smacznego

Popularne posty