Patisony marynowane

Słońce zamknięte w słoikach.



składniki:

Małe patisony
Cebula
Czosnek
Marchew
Jak ktoś lubi to papryka chili
Ziele angielskie, gorczyca, goździki, pieprz czarny, liść laurowy

Składniki zalewy:

6  szklanek wody
2 szklanki  octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki  stołowe soli
10 ziaren pieprzu
10 goździków
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Patisony, marchew  i chili dokładnie myjemy,  obcinamy szypułkę .

                                                 
                                                                

Cebule, marchew i czosnek obieramy.
               
                                       

 Chili kroimy.

               



Do każdego słoika  dajemy czosnek, kilka ziaren gorczycy, listek, kulkę ziela, pieprz,  opcjonalnie chili.

                                       


Słoiki  napełniamy patisonami, marchewką i  cebulą






Zalewamy gorącą zalewą!, zamykamy  na  spirytus lub tradycyjnie.


Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy mieszamy i  doprowadzamy do wrzenia.


                                        


Gotujemy 10 minut, przecedzamy przez sito. Słoiki zalewamy gorącą zalewą!


                                        


                                                                                 SMACZNEGO



Popularne posty