Konfitura z czerwonej cebuli i borówki leśnej

Konfitura z czerwonej cebuli jest jednym z moich ulubionych dodatków do mięs i nie tylko ;-) .

                                      

Składniki;

1 kg czerwonej cebuli
1,2  kg borówki leśnej
250 ml cukru
4  łyżki oliwy
sos worcestershire
 50 ml octu  balsamicznego
sól, pieprz czarny

Przygotowanie;

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.



 
 
 Borówkę  przebieramy i bardzo dokładnie myjemy!!! bąblowica nie śpi.


 
 Do umytej borówki dodajemy cukier  i delikatnie przygniatamy.




Na patelnie   wlewamy oliwę i pomału szklimy cebule.



 
  
 
 Kiedy cebula jest już zeszklona dodajemy  ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy aż się nam ocet w połowie zredukuje.

 
 Dodajemy borówkę z cukrem, mieszamy i  podgrzewamy aż się  z karmelizuje  i  zgęstnieje (około 15minut).



 


 
 
 Doprawiamy do smaku sosem worcestershire  ewentualnie  sola i pieprzem.


 
 
 Gorącą konfitura napełniamy słoiki zamykamy tradycyjnie lub na spirytus.



 
                                                                SMACZNEGO

Popularne posty