Konfitura z czerwonej cebuli i borówki leśnej
Konfitura z czerwonej cebuli jest jednym z moich ulubionych dodatków do mięs i nie tylko ;-) .

Składniki;
1 kg czerwonej cebuli
1,2 kg borówki leśnej
250 ml cukru
4 łyżki oliwy
sos worcestershire
50 ml octu balsamicznego
sól, pieprz czarny
Przygotowanie;
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Borówkę przebieramy i bardzo dokładnie myjemy!!! bąblowica nie śpi.
Do umytej borówki dodajemy cukier i delikatnie przygniatamy.
Na patelnie wlewamy oliwę i pomału szklimy cebule.
Kiedy cebula jest już zeszklona dodajemy ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy aż się nam ocet w połowie zredukuje.
Dodajemy borówkę z cukrem, mieszamy i podgrzewamy aż się z karmelizuje i zgęstnieje (około 15minut).
Doprawiamy do smaku sosem worcestershire ewentualnie sola i pieprzem.
Gorącą konfitura napełniamy słoiki zamykamy tradycyjnie lub na spirytus.
SMACZNEGO

Składniki;
1 kg czerwonej cebuli
1,2 kg borówki leśnej
250 ml cukru
4 łyżki oliwy
sos worcestershire
50 ml octu balsamicznego
sól, pieprz czarny
Przygotowanie;
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelnie wlewamy oliwę i pomału szklimy cebule.