tatar ze śledzia

Dziś podaje  sprawdzony przepis na tatara ze śledzia. Przepis podejrzany u Roberta Sowy, został prze zemnie  zmodyfikowany :-)  






składniki:

3 płaty śledzia świeżego 
100 ml  ŻUBRÓWKI
50 ml octu balsamiczngo
buraczki pieczone :-)  
czerwona cebula 
ogórek korniszon 
gruszka marynowana
4 ząbki czosnku ( ja dałem marynowany)
musztarda francuska
łyżka stołowa miodu

Śledzia filetujemy  płuczemy i kroimy w drobną kostkę.




 Do miseczki  wlewamy 100ml żubrówki i 50ml octu balsamicznego,  drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy i zalewamy tym naszego śledzia

Miseczkę foliujemy i odstawiamy do lodówki  na minimum 24 h 

Buraczki myjemy i pieczemy przez  godzinę w  piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

 Upieczone buraczki  studzimy i  obieramy .


 Prezentuję dwa sposoby podania,  różnią się od siebie  nieznacznie.

 Wersja 1.  tatar przekładamy  carpaccio z buraczka .

 Wersja 2.  przewiduje przełożenie warstw tatara  grzanką.  Marynata i reszta składników jest taka sama w obu wersjach


Cebulę, korniszony, gruszkę kroimy w kostkę.





  Wszystkie składniki mieszamy z łyżeczką musztardy francuskiej i łyżką stołową miodu, odstawiamy na  godzinę do lodówki.



                         Propozycja podania  numer 1 



Na talerzu kładziemy ring, dno wypełniamy plasterkami  bardzo drobno pokrojonego buraczka.



 Plastry  buraczka przykrywamy warstwą tatara,  lekko ugniatając łyżeczka

.

następnie kolejna warstwa buraczka



Całość lekko ugniatamy  i delikatnie zdejmujemy ring, jeśli nic nam się nie  rozpadło danie przyozdabiamy  czymś zielonym :-) 

                           

 Propozycja podania numer 2 



Kromki chleba  smarujemy oliwą i rumienimy na suchej patelni, przy użyciu ringu wycinamy krążki z grzanek.




Buraczki kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników dokładnie mieszając.





Jak poprzednio na talerzu układamy ring,  na dno idzie grzanka,  tatar,  grzanka  i znowu tatar.



                                               Delikatnie zdejmujemy ring i  przyozdabiamy.


Powyższy przepis  jest ciekawą formą podania,  jak że oklepanego u nas śledzia w sposób smaczny i estetyczny.

Popularne posty