Calzone

Dziś  przepis na  pyszne calzone z  nadzieniem  bolognese. Czemu akurat calzone? Odpowiedz jest prosta. Dostałem sprawdzony przepis na świetne ciasto do pizzy i chciałem je przetestować. Czemu nadzienie  bolognese?  Lubię sos bolognese a spaghetti mi się przejadło.




składniki na ciasto :

500 gr maki typu 450 (tortowa)
10 gr drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli



składniki na sos:


200 gr mielonej wieprzowiny
1 duża marchewka
1 duża pietruszka 

2 papryki (czerwona i zielona)
1 ładna czerwona cebula 
kilka ładnych ząbków czosnku
kawałek imbiru
100 g przecieru pomidorowego
200ml bulionu warzywnego( powinno być wino)
sos Worcester
łyżka octu balsamicznego
oliwa do smażenia
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, kolendra, papryka czerwona, oregano, pieprz cayenne, łyżeczka cukru


przygotowanie ciasta na pizze ( calzone)



    Dokładnie przesiewamy 50 gram mąki i przygotowujemy rozczyn drożdżowy.



Do szklanki wsypujemy 10 gr drożdży i łyżeczkę cukru, dolewamy 100 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy.


       Do rozczynu dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy.


   Do miski z przesianą maką dolewamy łyżeczkę oliwy i  nasz rozczyn  drożdżowy.



Z  pozostałej wody odlewamy 100 ml i odstawiamy na potem, resztę wody dolewamy do mąki z zaczynem i wyrabiamy wstępnie ciasto.


           W 100 ml wody rozpuszczamy 2 łyżeczki soli i dolewamy ją do ciasta


     Ciasto wyrabiamy

     Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny  do wyrośnięcia.


        Wyrośnięte ciasto  przekładamy na  blat posypany kasza manną.




         Ciasto dzielimy na 2 części i wyrabiamy placki.


         Na wyrobione placki  nakładamy nasz  sos bolognese.


                     sos bolognese przygotowanie: 

Na wstępie  dodam  że jest to moja wariacja na temat sosu bolognese.

Marchew, pietruszkę, paprykę, imbir myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.


        Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę.


Do mięsa mielonego dajemy 3 łyżki stołowe sosu  Worcester, łyżkę stołową octu balsamicznego, pieprz czarny i cayenne, zioła prowansalskie.
Całość mieszamy i przesmażamy na oliwie .


      Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.


          Dodajemy warzywa i całość podsmażamy.




 Kiedy warzywa mamy podsmażone dolewamy 200 ml bulionu warzywnego i dusimy całość  przez kilka minut aż zredukujemy nadmiar płynu,


     Przecier pomidorowy rozcieramy z łyżką cukru i resztą przypraw, dodajemy do naszego sosu.



       Całość dokładnie mieszamy i redukujemy (do calzone sos ma być gęstszy niż do spaghetti)


Nakładamy sos na wyrobiony placek.



   Placek składamy na pół, zagniatamy dokładnie brzegi i wykańczamy falbanką.



Calzone  przekładamy na blachę i pieczemy  na najniższej półce piekarnika w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut.

                               

                              Smacznego









Popularne posty