Śledzik

Śledzik po mojemu

                                     


składniki:




śledź solony ( może być matias ja użyłem tuszki bo zależało mi na ikrze i  mleczu )
olej lub oliwa
ocet 15%
cebula
ziele angielskie, goździki, pieprz ziarnisty, chili, liść laurowy


wykonanie:


Śledzie moczymy, często zmieniając wodę. Wymoczone śledzie  kroimy w niewielkie kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.


  Cebulę dokładnie przelewamy  wrzątkiem na sicie czy innym durszlaku ( nie jest to konieczne).


 Przygotowujemy  miejsce do dalszej  pracy i zaczynamy.


Słoik napełniamy warstwami: 
napełnianie zaczynany od cebuli,  na cebulę liść, goździk (max 3 na warstwę inaczej zdominuje smak), pieprz ziarnisty, ziele angielskie, szczyptę chilli i pieprzu mielonego.



 Każdą warstwę śledzi skrapiamy octem.


 Słoik napełniamy do wykorzystania składników lub miejsca w słoiku ;-)


Napełniony słoik zalewamy oliwą, pomagając sobie nożem zrobimy to szybko dokładnie i będziemy mieć pewność że oliwa przeszła wszystkie warstwy.

Tak przygotowane śledziki  odstawiamy na minimum 48 godzin do lodówki.

SMACZNEGO

Popularne posty