Śledzik
Śledzik po mojemu
składniki:

olej lub oliwa
ocet 15%
cebula
ziele angielskie, goździki, pieprz ziarnisty, chili, liść laurowy
wykonanie:
Śledzie moczymy, często zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w niewielkie kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę dokładnie przelewamy wrzątkiem na sicie czy innym durszlaku ( nie jest to konieczne).
Przygotowujemy miejsce do dalszej pracy i zaczynamy.
Słoik napełniamy warstwami:
napełnianie zaczynany od cebuli, na cebulę liść, goździk (max 3 na warstwę inaczej zdominuje smak), pieprz ziarnisty, ziele angielskie, szczyptę chilli i pieprzu mielonego.
Każdą warstwę śledzi skrapiamy octem.
Słoik napełniamy do wykorzystania składników lub miejsca w słoiku ;-)
Napełniony słoik zalewamy oliwą, pomagając sobie nożem zrobimy to szybko dokładnie i będziemy mieć pewność że oliwa przeszła wszystkie warstwy.
Tak przygotowane śledziki odstawiamy na minimum 48 godzin do lodówki.
SMACZNEGO