Karkówka pieczona
Dziś sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w rękawie, karkówka wychodzi bardzo soczysta i smaczna, jest niezastąpiona jako wędlina do kanapek.
składniki:
karkówka (moja ważyła kilo dwadzieścia)czosnek jedna ładna główka
składniki marynaty:
proporcje marynaty są na 1500 gram karkówki.
2 łyżeczki majeranku, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka cząbru, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kolendry, 100 ml oliwy lub oleju, pół główki czosnku tartego lub wyciśniętego, 3 łyżeczki sosu worcestershire.przygotowanie:
Karkówkę myjemy dokładnie pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i dzielimy na 2 części, połowę czosnku przeciskamy przez praskę pozostałym czosnkiem szpikujemy karkówkę.
Wszystkie sypkie składniki marynaty wsypujemy do moździerza i dokładnie rozdrabniamy, do rozdrobnionych składników dolewamy oliwę, sos worcestershire, wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
Karkówkę przekładamy do naczynia w którym będzie się macerować.
Dokładnie pokrywamy ja marynatą ( róbmy to ręcznie marynatę trzeba dokładnie wmasować w mięso).
Naczynie z karkówka dokładnie foliujemy i odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce.
Po 48 godzinach karkówkę wyjmujemy z marynaty i wkładamy do rękawa foliowego, wdmuchujemy trochę powietrza i dokładnie zakręcamy brzegi.

W woreczku robimy kilka otworów wykałaczką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Czas pieczenia to około 2 godziny, po 90 minutach nakłówamy patyczkiem i sprawdzamy miękkość.
Upieczona karkówkę zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia ( jeśli ma być na kanapki ) lub kroimy w plastry i podajemy z sosem na ciepło.