Karkówka pieczona

Dziś sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną w rękawie, karkówka  wychodzi bardzo soczysta i smaczna, jest niezastąpiona jako wędlina do kanapek.













składniki:

 karkówka  (moja ważyła kilo dwadzieścia)
 czosnek jedna ładna główka

składniki marynaty:


proporcje marynaty są na 1500 gram karkówki.
2 łyżeczki majeranku, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka cząbru, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kolendry, 100 ml oliwy lub oleju, pół główki czosnku tartego lub wyciśniętego, 3  łyżeczki sosu worcestershire.

przygotowanie:


Karkówkę myjemy dokładnie pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i dzielimy na 2 części,  połowę czosnku przeciskamy przez praskę pozostałym czosnkiem szpikujemy karkówkę.





Wszystkie sypkie  składniki marynaty wsypujemy do moździerza i dokładnie rozdrabniamy, do rozdrobnionych składników dolewamy oliwę, sos worcestershire, wyciśnięty czosnek  i dokładnie mieszamy.




Karkówkę przekładamy do naczynia w którym będzie się macerować.
Dokładnie pokrywamy ja marynatą ( róbmy to ręcznie marynatę trzeba dokładnie wmasować w mięso).


Naczynie z karkówka dokładnie foliujemy i odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce.


Po 48 godzinach karkówkę wyjmujemy  z marynaty i wkładamy do rękawa foliowego, wdmuchujemy trochę powietrza i dokładnie zakręcamy brzegi.



W woreczku robimy kilka otworów wykałaczką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


Czas pieczenia to około 2 godziny, po 90 minutach  nakłówamy patyczkiem i sprawdzamy miękkość.


Upieczona karkówkę  zostawiamy  w piekarniku do przestygnięcia ( jeśli ma być na kanapki )  lub kroimy w plastry i podajemy z sosem na ciepło.


                                                           



                                                                  SMACZNEGO











Popularne posty