ser typu Ricotta
Witaj dziś podaje przepis na pyszny serek typu twarogowego Ricotta. Serek robiłem z serwatki pozostałej z wyrobu oscypka, serek jest łatwy do wykonania i bardzo smaczny. Ricotta smakowała mi najbardziej z miodem, syropem z malin oraz na słono z czubrycą zieloną :-) podczas gryzienia serek charakterystycznie skrzypi pod zębami :-)
składniki::
8 litrów serwatki pozostałEJ z wyrobu sera ( żadne sklepowe wynalazki nie wchodzą w grę!!! czasu i kasy szkoda)
2 dorodne cytryny
przydatne sprzęty:
termometr gastronomicznyduży garnek z grubym dnem
durszlaki i sitka wszelkiej maści
chusta serowarska lub stara poszewka na poduszkę :-)
trzepaczka lub rózga , łyżka, miska
wyciskaczka do cytryny
wykonanie:
Serwatkę wolno podgrzewamy do 90 stopni i raczej nie więcej.Wyciskamy sok z 2 dorodnych cytryn, wcześniej dobrze je wałkując.
Sok pozbawiamy pestek.
Sok wlewamy do serwatki podgrzanej do 90stopni, dokładnie mieszamY.
Garnek z serwatką zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut powinien utworzyć nam się skrzep konsystencji twarogu.
Teraz pora na naszą chustę serowarską lub tak jak w moim przypadku poszewkę z poduszki.
Durszlak co by się lepiej serwatkę wlewało.
Serwatkę z serkiem przelewamy do chusty( poszewki).
Dokładnie odciskamy i odsączamy.
Odsączony serek przekładamy na durszlak, sito i zostawiamy na kilka godzin do dokładnego odcieknięcia.
Ricotta po wyjęciu z chusty.
Ricotta odciśnięta w foremce ( przy wyciskaniu i formowaniu w ten sposób trzeba cały czas zmieniać talerzyki na czyste i wolne od wyciekającej serwatki)
Ricotta odsączana na sitku.
Efekt finalny .
Bardzo smakowała mi ricotta polana gryczanym miodem.