poniedziałek, 17 grudnia 2012

ser typu Ricotta



Witaj   dziś  podaje   przepis  na pyszny serek typu twarogowego Ricotta. Serek robiłem z serwatki pozostałej z  wyrobu oscypka, serek jest łatwy do wykonania i bardzo smaczny. Ricotta smakowała  mi najbardziej z miodem, syropem z malin  oraz na słono  z czubrycą zieloną :-)  podczas gryzienia serek charakterystycznie skrzypi pod zębami :-)


składniki::



 8 litrów   serwatki pozostałEJ z wyrobu sera  ( żadne sklepowe wynalazki nie wchodzą w grę!!! czasu i kasy szkoda)
 2 dorodne cytryny

 przydatne sprzęty:

 termometr gastronomiczny
duży garnek z grubym dnem
durszlaki i sitka wszelkiej maści
chusta serowarska lub stara poszewka na poduszkę  :-)
trzepaczka lub rózga , łyżka,  miska
wyciskaczka do cytryny



wykonanie:

            Serwatkę   wolno podgrzewamy do 90 stopni  i raczej nie więcej.






            Wyciskamy sok z 2 dorodnych  cytryn, wcześniej dobrze je wałkując.





              Sok pozbawiamy pestek.








              Sok  wlewamy do serwatki podgrzanej do 90stopni, dokładnie mieszamY.






                Garnek z serwatką  zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut     powinien  utworzyć nam się skrzep konsystencji twarogu.
 





         Teraz pora na  naszą chustę serowarską lub  tak jak w moim przypadku  poszewkę z poduszki.






          Durszlak co by się  lepiej serwatkę wlewało.







        Serwatkę z serkiem przelewamy do chusty( poszewki).









       Dokładnie odciskamy i odsączamy.




            Odsączony serek przekładamy na durszlak, sito i zostawiamy na kilka godzin do dokładnego odcieknięcia.






               Ricotta po wyjęciu z chusty.




                Ricotta odciśnięta w  foremce  ( przy wyciskaniu i formowaniu w ten sposób trzeba cały czas zmieniać talerzyki na czyste  i wolne od wyciekającej serwatki)







              Ricotta  odsączana na sitku.



                                      Efekt finalny .
                                                           











 Bardzo smakowała mi ricotta polana gryczanym miodem.