
składniki:
Osobiście użyłem serów które miałem akurat w lodówce, ważne jest aby sery były i twarde i miękkie daje to kremową konsystencje naszemu sosowi.
ser lazur
ser edamski
ser cheddar
serek topiony firmy na H
serek topiony firmy na M
cebula,czosnek
bulion warzywny
łyżka masła do zeszklenia cebuli i czosnku
przyprawy:
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól.pieprz bazylia suszona, ziele angielskie i lisic laurowy
wykonanie:
Cebule i czosnek kroimy w drobna kostkę,w rondelku rozgrzewamy łyżkę
masła i przesmażamy na złoty kolor cebule i pod koniec czosnek. Do
przesmażonej cebuli z czosnkiem dolewamy połowę naszego bulionu i
doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i listek.Po kilku
minutach blender-ujemy bulion z cebulka.Sery twarde trzemy na tarce lub
blenderem, serek topiony w bloczku dzielimy na małe kawałki.
Zmniejszamy ogień pod naszym rondelkiem i dodajemy resztę bulionu i
nasze sery, pierw twarde potem miękkie, cały czas dokładnie mieszamy.
Kiedy sery ładnie się rozpuściły dodajemy resztę przypraw cały czas
mieszając, smakujemy czy ilość przypraw jest wystarczająca. Naczynie
zdejmujemy z ognia i zawartość dokładnie blender-ujemy do kremowej
konsystencji ( ma nie być grudek itp) Nasz szybki sos serowy jest
gotowy, sos ten uwielbiam z makaronami wszelakimi . Pozdrawiam i
smacznego