Szybki sos serowy

 

składniki:

 

Osobiście użyłem  serów które miałem akurat w lodówce, ważne jest aby sery były i twarde i miękkie daje to kremową konsystencje naszemu sosowi.
ser lazur
ser edamski
ser  cheddar
serek topiony firmy  na H
serek topiony firmy na M
cebula,czosnek
bulion warzywny
łyżka masła do zeszklenia cebuli i czosnku
przyprawy:
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól.pieprz bazylia suszona, ziele angielskie i lisic laurowy

wykonanie:

 Cebule i czosnek kroimy w drobna kostkę,w rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na złoty kolor cebule  i pod koniec czosnek. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dolewamy  połowę naszego bulionu  i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i listek.Po kilku minutach blender-ujemy bulion z cebulka.Sery twarde trzemy na tarce lub  blenderem, serek topiony w bloczku dzielimy na małe kawałki.  Zmniejszamy ogień pod naszym rondelkiem i  dodajemy resztę bulionu i nasze sery, pierw twarde potem miękkie, cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy sery ładnie się rozpuściły dodajemy resztę przypraw cały czas mieszając, smakujemy czy ilość przypraw jest wystarczająca. Naczynie zdejmujemy z ognia i zawartość dokładnie blender-ujemy  do kremowej konsystencji ( ma nie być grudek itp) Nasz szybki sos serowy jest gotowy, sos ten uwielbiam z makaronami wszelakimi . Pozdrawiam i smacznego














Popularne posty