Tatar z polędwicy wołowej

Befsztyk tatarski potocznie zwany tatarem



Dziś przedstawiam przepis na klasycznego tatara. Jest to najprostsza, a zarazem  najbardziej pasująca mi wersja oraz dalsza baza do stworzenia tatara ze swoimi przyprawami i dodatkami.


składniki:

polędwica wołowa
cebula
oliwa
żółtko jaja
pieprz, sól

wykonanie:


Polędwicę myjemy, osuszamy i siekamy bardzo drobno (leniwi mogą przepuścić przez maszynkę 2 razy na drobnym sitku). Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na 2 części (im drobniej pokrojona cebula  tym lepiej).
Do posiekanej wołowiny dodajemy 2 łyżki oliwy,  część naszej cebuli , pieprz, sól, żółtko (po dodaniu żółtka do masy  tatar musi być bezpośrednio spożyty - nie możemy go przechowywać!). Całość wyrabiamy porządnie na jednolitą masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki w celu przegryzienia. Sposobów podawania jest wiele na fotce jest jeden z nich . Smacznego







Popularne posty