Papryka w occie
składniki :
papryka, ocet spirytusowy 15%( na fotce jest10%) woda, czosnek. gorczyca biała, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz ziarnisty
wykonanie:
Paprykę dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy tak, aby uzyskać w miarę równe płaty, a w miedzy czasie obieramy i dzielimy czosnek na ząbki. Słoiki i nakrętki myjemy dokładnie i wyparzamy ( ja robię to w zmywarce), nakrętki po umyciu zalewamy wrzątkiem w miseczce. Do każdego słoika na dno dajemy łyżeczkę gorczycy białej, 2 goździki, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ząbki czosnku (ostrzegam na słoik litrowy dajemy max 5 goździków inaczej zdominują smak papryki i wyjdzie nam goździkowa). Do słoika wkładamy ciasno paprykę na wierzch dajemy te same składniki co na dno. Słoik zalewamy letnią zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut, nie dłużej bo papryka będzie miękka.
Przepis na zalewę octową do Papryki i nie tylko.
3 litry wody
0,5 litra octu 10%
szklanka cukru
3 stołowe łyżki soli
kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
Całość i wystudzić