niedziela, 14 października 2012

Ogórki kiszone Kołobrzeskie

 

składniki:


ogórki gruntowe
czosnek (Polski)
chrzan (korzeń i łodyga)
koper świeży  (lub ziarna kopru z paczki)
solanka kołobrzeska

wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy i kilka  razy przepłukujemy w wodzie, następnie sortujemy  mniejsze w ocet a większe  na kiszone.Chrzan i czosnek obieramy i dzielimy, koper przebieramy i wybieramy najładniejszy.
Na dno słoika wkładamy koper,  kilka ząbków czosnku, chrzan korzeń i liść, a następnie wkładamy ogórki . Na wierzch słoika  układamy tak jak na dnie koper,chrzan czosnek, zalewamy solanka rozcieńczona 1do1 tzn. jedna cześć solanki i jedna cześć wody (najlepiej przegotowanej zimnej!) przykrywamy pokrywka do zakończenia burzliwej fermentacji około 7 dni. Po upływie tego czasu słoiki dokręcamy na maxa i przenosimy do piwnicy. Mętny osad na dnie słoika to naturalny osad powstały w wyniku kiszenia.