Ogórki kiszone Kołobrzeskie
składniki:
ogórki gruntowe
czosnek (Polski)
chrzan (korzeń i łodyga)
koper świeży (lub ziarna kopru z paczki)
solanka kołobrzeska
wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kilka razy przepłukujemy w wodzie, następnie sortujemy mniejsze w ocet a większe na kiszone.Chrzan i czosnek obieramy i dzielimy, koper przebieramy i wybieramy najładniejszy.Na dno słoika wkładamy koper, kilka ząbków czosnku, chrzan korzeń i liść, a następnie wkładamy ogórki . Na wierzch słoika układamy tak jak na dnie koper,chrzan czosnek, zalewamy solanka rozcieńczona 1do1 tzn. jedna cześć solanki i jedna cześć wody (najlepiej przegotowanej zimnej!) przykrywamy pokrywka do zakończenia burzliwej fermentacji około 7 dni. Po upływie tego czasu słoiki dokręcamy na maxa i przenosimy do piwnicy. Mętny osad na dnie słoika to naturalny osad powstały w wyniku kiszenia.