Grilowane bakłazany z cukinią kabaczkiem i patisonem w oliwnej zalewie
składniki:
bakłażan, cukinia, kabaczek, patison, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnistywykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy obieramy i kroimy w plastry ( bakłażana kroimy w plastry bez obierania) . Plastry cukinii, kabaczka, patisona i bakłażana posypujemy solą, po około 15 minutach płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy. Czosnek obieramy z łupinek i dzielimy na ząbki, cebule obieramy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy grilla smarujemy oliwą ruszt i układamy poklei nasze warzywa, grillujemy z obu stron a przed przewróceniem smarujemy oliwą żeby nam nie przywarło. Zgrillowane warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoikach i dodajemy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zalewamy oliwą z oliwek, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut we wrzącej wodzie.






