Gołąbki z białej kapusty z mięsem mielonym i ryżem

 

 

Dziś prezentuję przepis na gołąbki  jak u Mamy

 


składniki:

1 biała kapusta (duża ładna główka)
mięso wieprzowe  mielone (najlepiej z łopatki)
ryż biały długoziarnisty
kilka grzybów suszonych
cebula
pieprz, sól
łyżka stołowa oleju
szklanka  bulionu, łyżka smalcu

składniki na sos pomidorowy:

przecier pomidorowy
cebula
suszone pomidory,zioła
prowansalskie (lub to co kto lubi)
sól, pieprz, lisic laurowy, ziele angielskie
kawałek boczku lub podgardla wędzonego
bulion

wykonanie:

Cebule kroimy w drobna kostkę  i podsmażamy  na złoty kolor, łopatkę wieprzową w całości myjemy  kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę. Ryż gotujemy w osolonej  wodzie  przez polowe podanego czasu na opakowaniu ( ma być lekko twardy! bez obaw dojdzie podczas dalszej obróbki) Do zmielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebule, ryż, suszone grzyby. Całość doprawiamy  i wyrabiamy na jednolita masę.

 

Kapusta w miarę możliwości powinna być luźna, aby poszczególne liście dały się łatwo oddzielać. Z kapusty wycinamy głąba   i wkładamy ją do dużego garnka z gotująca się woda, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy (liście będą nam lepiej odchodzić. Po kilku minutach  od włożenia kapusty do wody a  w miarę upływu czasu zdejmujemy liście które dają się ładnie udzielić. Porwane i niewymiarowe liście odkładamy na bok. Liść rozkładamy na desce lub blacie odcinamy rdzeń  nakładamy porcie farszu boki liści składamy do środka i całość ciasno  rolujemy. Na dno brytfanny lub naczynia które akurat mamy  układamy nasze odłożone  liście, po-czym układamy na nich  gotowe gołąbki( złożeniem do dołu) wlewamy na dno szklankę bulionu. Gołąbki   przykrywamy pozostałymi nam liśćmi i kładziemy łyżkę smalcu.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180  pieczemy przez godzinę 

  Szybki sos pomidorowy 

Boczek i  cebule kroimy w  drobną kostkę i przesmażamy pierw  boczek później cebulę. Podsmażone produkty przekładamy do małego garnka, dolewamy nasz bulion  dodajemy przecier i pomidory suszone, ziele, liść laurowy.  Gotujemy około 15 minut  po czym zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia i dokładnie miksujemy blenderem. Zmiksowany sos przecieramy przez drobne sitko ( ja robię to dwukrotnie) przelewamy z powrotem do garnka doprowadzamy do wrzenia doprawiamy do smaku . Nasz szybki kremowy sos pomidorowy jest  już  gotowy.














Popularne posty