
Dziś prezentuję przepis na gołąbki jak u Mamy
składniki:
1 biała kapusta (duża ładna główka)
mięso wieprzowe mielone (najlepiej z łopatki)
ryż biały długoziarnisty
kilka grzybów suszonych
cebula
pieprz, sól
łyżka stołowa oleju
szklanka bulionu, łyżka smalcu
składniki na sos pomidorowy:
przecier pomidorowy
cebula
suszone pomidory,zioła
prowansalskie (lub to co kto lubi)
sól, pieprz, lisic laurowy, ziele angielskie
kawałek boczku lub podgardla wędzonego
bulion
wykonanie:
Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor, łopatkę wieprzową w całości myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez polowe podanego czasu na opakowaniu ( ma być lekko twardy! bez obaw dojdzie podczas dalszej obróbki) Do zmielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebule, ryż, suszone grzyby. Całość doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę.
Kapusta w miarę możliwości powinna być luźna, aby poszczególne liście dały się łatwo oddzielać. Z kapusty wycinamy głąba i wkładamy ją do dużego garnka z gotująca się woda, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy (liście będą nam lepiej odchodzić. Po kilku minutach od włożenia kapusty do wody a w miarę upływu czasu zdejmujemy liście które dają się ładnie udzielić. Porwane i niewymiarowe liście odkładamy na bok. Liść rozkładamy na desce lub blacie odcinamy rdzeń nakładamy porcie farszu boki liści składamy do środka i całość ciasno rolujemy. Na dno brytfanny lub naczynia które akurat mamy układamy nasze odłożone liście, po-czym układamy na nich gotowe gołąbki( złożeniem do dołu) wlewamy na dno szklankę bulionu. Gołąbki przykrywamy pozostałymi nam liśćmi i kładziemy łyżkę smalcu.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 pieczemy przez godzinę
Szybki sos pomidorowy
Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy pierw boczek
później cebulę. Podsmażone produkty przekładamy do małego garnka,
dolewamy nasz bulion dodajemy przecier i pomidory suszone, ziele, liść
laurowy. Gotujemy około 15 minut po czym zdejmujemy z ognia,
odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia i dokładnie miksujemy blenderem.
Zmiksowany sos przecieramy przez drobne sitko ( ja robię to dwukrotnie)
przelewamy z powrotem do garnka doprowadzamy do wrzenia doprawiamy do
smaku . Nasz szybki kremowy sos pomidorowy jest już gotowy.