Korniszony Peperoni


składniki:

ogórki gruntowe (mniejsze są lepsze)
pepperoni lub inne ostre papryczki
czosnek (najlepiej Polski)
korzeń i liście chrzanu
koper, liść laurowy, gorczyca biała, goździki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

zalewa:
2,5 litra wody
2 szklanki octu 10%
pól szklanki cukru
4 łyrzeczki soli
łyżeczka cynamonu
Z podanych składników ugotować zalewę, słoiki  zalewać wrzącą.

 wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, papryczki myjemy, obieramy i tniemy na kawałki, korzeń chrzanu obieramy i dzielimy na kawałki. Ogórki paprykę, koper, chrzan i czosnek układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, po 2 liście laurowe i po 4 goździki (nie więcej bo zdominują smak zalewy). Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i wekujemy przez max 10 minut! nie dłużej bo będą miękkie a tego nie chcemy.






Popularne posty