Blok czekoladowo podobny.





 

Blok czekoladowo podobny to smak mojego dzieciństwa .


składniki:

 

mleko w proszku 0,5 kg

200 ml mleka

szklanka cukru

kostka margaryny lub masła

kakao ( ja daje około 5 łyżek stołowych  Ty możesz dać mniej lub więcej)

herbatniki



przygotowanie:

 

 Do garnka wkładamy masło i wlewamy mleko, gotujemy aż się roztopi. Do płynnego masła z mlekiem dosypujemy szklankę cukru i mieszamy aż się cukier rozpuści, dodajemy kakao i  odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki, dzielimy na dwie połowy. Pierwsza cześć herbatników dodajemy do masy kakaowej i  dosypujemy mleko w proszku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji( masa ma być gęsta), dodajemy resztę herbatników i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin  aż stężeje ( lodówkę proponuje zamknąć na łańcuch).  Do bloku można też dodać  przeróżne orzechy, migdały,  rodzynki i co kto lubi. 

                                        

                                     Smacznego

 

 











Popularne posty