Blok czekoladowo podobny to smak mojego dzieciństwa .
składniki:
mleko w proszku 0,5 kg
200 ml mleka
szklanka cukru
kostka margaryny lub masła
kakao ( ja daje około 5 łyżek stołowych Ty możesz dać mniej lub więcej)
herbatniki
przygotowanie:
Do garnka wkładamy masło i wlewamy mleko, gotujemy aż się roztopi. Do
płynnego masła z mlekiem dosypujemy szklankę cukru i mieszamy aż się
cukier rozpuści, dodajemy kakao i odstawiamy do przestygnięcia.
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki, dzielimy na dwie połowy. Pierwsza cześć herbatników dodajemy do masy kakaowej i
dosypujemy mleko w proszku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji( masa ma być gęsta), dodajemy resztę herbatników i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy i odstawiamy
do lodówki na kilka godzin aż stężeje ( lodówkę proponuje zamknąć na
łańcuch). Do bloku można też dodać przeróżne orzechy, migdały,
rodzynki i co kto lubi.