Zupa krem z dyni

Nic tak nie poprawia mi humoru w jesienny czy zimowy  dzień jak rozgrzewająca zupa krem z dyni. 

 

 

Składniki;

 

1 kg miąższu z dyni
3 cebule
1 marchewka
50 gr masła
litr buliony warzywnego lub rosołu
szklanka białego wina
korzeń imbiru
pieprz biały, czarny, papryka chilli, sól, kminek
grzanki do posypania
łyżka jogurtu lub śmietany

Przygotowanie:

Dynię, cebulę, marchewkę,  kroimy na drobną kostkę i smażymy na maśle. Przesmażone warzywa  zalewamy szklanką białego wina przykrywamy pokrywką i dusimy do zredukowania płynu. Zawartość  patelni przelewamy do garnka z bulionem, dodajemy straty imbir, przyprawy, gotujemy aż dynia i reszta składników zacznie się rozpadać (około 30minut). Miksujemy blenderem do konsystencji  kremu. Zupę przecieramy przez sito o drobnych oczkach, robimy próbę smakową i doprawiamy jeśli trzeba. Krem podajemy z kleksem jogurtu i grzankami. Smacznego



Popularne posty