Nic tak nie poprawia mi humoru w jesienny czy zimowy dzień jak rozgrzewająca zupa krem z dyni.
Składniki;
1 kg miąższu z dyni
3 cebule
1 marchewka
50 gr masła
litr buliony warzywnego lub rosołu
szklanka białego wina
korzeń imbiru
pieprz biały, czarny, papryka chilli, sól, kminek
grzanki do posypania
łyżka jogurtu lub śmietany
Przygotowanie:
Dynię, cebulę, marchewkę, kroimy na drobną kostkę i smażymy na maśle. Przesmażone warzywa zalewamy szklanką białego wina przykrywamy pokrywką i dusimy do zredukowania płynu. Zawartość patelni przelewamy do garnka z bulionem, dodajemy straty imbir, przyprawy, gotujemy aż dynia i reszta składników zacznie się rozpadać (około 30minut). Miksujemy blenderem do konsystencji kremu. Zupę przecieramy przez sito o drobnych oczkach, robimy próbę smakową i doprawiamy jeśli trzeba. Krem podajemy z kleksem jogurtu i grzankami. Smacznego