Smaczna rozgrzewająca zupa
składniki:
1 kilo cebuli
1,5 litra bulionu
200 ml białego wina
100 g masła
1 serek topiony śmietankowy(100g)
1 ser lazur błękitny(100g)
gałka muszkatołowa, pieprz, sól,ostra papryka
Kilka kromek białego pieczywa lub groszek ptysiowy
wykonanie:
Cebule kroimy na drobne kawałki, w głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebule. W czasie kiedy cebula się szkli (na małym ogniu ! przypalona cebula jest gorzka a nie o to nam chodzi) gotujemy nasz bulion, do kubka lub miski odlewamy cześć naszego bulionu i rozpuszczamy w nim nasze serki (serki kroimy na kawałki szybciej się rozpuszczą). Kiedy nasza cebula ładnie się zeszkliła zwiększamy ogień i wlewamy wino (redukujemy przez 5 minut). Zawartość patelni przelewamy do naszego garnka z bulionem, dolewamy rozpuszczone serki, przyprawiamy i gotujemy przez 10 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem (proponuje garnek wstawić do zlewu, unikniemy sprzątania kuchni) przecieramy przez sito. Kromki białego pieczywa kroimy na drobna kostkę, smażymy (na suchej patelni) na rumiany kolor. Zupę podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni. Smacznego