Pierogi z cebulką, ziemniakami i skwareczkami.
składniki na ciasto;
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
składniki na farsz;
1/2 kg ziemniaków
1 laska śląskiej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
100 g słoniny
2 cebule
wykonanie:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników i szybko mieszamy. Tak wymieszane ciasto zagniatamy aż zrobi się sprężyste i nie będzie się kleić do ręki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów, delikatnie podsypujemy mąka i wycinamy krążki (szklanka sprawdza się idealnie).
Nadzienie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż zaczną się rozpadać, w miedzy czasie, na patelni smażymy drobno pokrojony boczek, kiełbasę i cebule. Ziemniaki odcedzamy ugniatamy na gładką masę i dodajemy podsmażone produkty, całość porządnie mieszamy .
Na wycięte krążki nakładamy farsz, formujemy pieróg i zalepiamy brzegi, gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podsmażamy na smalcu na złoty kolor podajemy polane tłuszczykiem z cebulką. Smacznego
Ps. Jako że zabrakło farszu, kilka pierogów zrobiłem z mrożonymi owocami, sos to zmiksowane truskawki i jogurt grecki .