Pierogi

Pierogi z cebulką, ziemniakami i skwareczkami.

 

 

składniki na ciasto;


3 szklanki mąki 
1 szklanka gorącej wody  
1 jajko 
3/4  łyżeczki soli 
1 łyżeczka oleju


składniki na farsz;


1/2  kg  ziemniaków
 1  laska  śląskiej kiełbasy
200 g  boczku wędzonego 
100 g  słoniny
2 cebule 


wykonanie:

 

 

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników i szybko mieszamy. Tak wymieszane ciasto zagniatamy aż zrobi się sprężyste i nie będzie się kleić do ręki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów, delikatnie podsypujemy mąka i wycinamy krążki (szklanka sprawdza się idealnie). 

 Nadzienie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż zaczną się rozpadać, w miedzy czasie, na patelni smażymy drobno pokrojony boczek, kiełbasę i cebule. Ziemniaki odcedzamy ugniatamy na gładką masę i dodajemy podsmażone produkty, całość porządnie  mieszamy .

Na wycięte krążki nakładamy farsz,  formujemy pieróg i zalepiamy brzegi, gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podsmażamy na smalcu na złoty kolor podajemy polane tłuszczykiem z cebulką. Smacznego

 

Ps. Jako że zabrakło farszu, kilka pierogów zrobiłem z mrożonymi owocami, sos to zmiksowane truskawki i jogurt grecki .








Popularne posty