Paszteciki z mięsem i pieczarkami.
składniki ciasto:
mąka 2 szklankimargaryna 12,5 dag
jajko
drożdże 2 dag
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól
składniki farsz:
mięsopieczarki
włoszczyzna
jajko
namoczona kajzerka
sól, pieprz, papryka i co kto lubi -smak ma być ostry i wyrazisty
przygotowanie:
Zimną margarynę posiekać z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, aby osiągnęło jednolitą konsystencje.
Mięso gotujemy z włoszczyzną. Ugotowane mięso mielimy razem z warzywami (wywar zamrażamy lub wykorzystujemy-baza na zupy itp.) Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy, do mięsa dodajemy jajko, namoczoną kajzerkę, przesmażone pieczarki i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę próbujemy i ewentualnie doprawiamy ponownie. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy prostokąty, nakładamy farsz i zawijamy w pasztecik. Paszteciki odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Wyrośnięte paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni góra dól na złoty kolor.
Smacznego.