Paszteciki z mięsem i pieczarkami.

składniki ciasto:

mąka 2 szklanki
margaryna 12,5 dag
jajko
drożdże 2 dag
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól


składniki farsz:

mięso
pieczarki
włoszczyzna
jajko
namoczona kajzerka
sól, pieprz, papryka  i co kto lubi -smak ma być ostry i wyrazisty


przygotowanie:


Zimną margarynę posiekać z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, aby osiągnęło jednolitą  konsystencje.

Mięso gotujemy z włoszczyzną. Ugotowane  mięso  mielimy razem z warzywami (wywar  zamrażamy lub wykorzystujemy-baza na zupy itp.) Pieczarki  kroimy w kostkę i przesmażamy, do mięsa dodajemy jajko, namoczoną kajzerkę,  przesmażone pieczarki i przyprawy. Całość wyrabiamy  na jednolitą masę  próbujemy  i ewentualnie doprawiamy ponownie. Ciasto rozwałkowujemy  wycinamy prostokąty, nakładamy farsz i zawijamy w pasztecik. Paszteciki odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Wyrośnięte  paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni góra dól na złoty kolor.
           Smacznego.





Popularne posty