Kiszka ziemniaczana

 

Kiszka ziemniaczana czyli babka we flaku.

składniki:


3 kg ziemniaków (im większe tym lepiej będzie się nam tarło)
0,5 kg  boczku wędzonego
2 duże laski śląskiej kiełbasy
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
6 dużych cebul
4 jaja
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach (możemy do tego użyć maszynki), boczek, kiełbasę smażymy na chrupiące skwarki. Do dużej miski przelewamy starte ziemniaki dodajemy podsmażane mięsiwa, zeszkloną cebulę, jajka, mąki,  przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  Montujemy maszynkę do mielenia mięsa nakładamy szpryce do kiełbas (z braku maszynki można użyć lejka) naciągamy na szpryce wyczyszczone i  wymoczone w solance wieprzowe jelita. Jelita napychamy masą (delikatnie i nie do końca,  przed zawiązaniem kolejnej części zostawiamy około 3 cm luzu). Nadziane jelita przekłuwamy w kilku miejscach wykałaczka, kładziemy na blachę posmarowaną olejem i pieczemy w temperaturze 180 stopni góra i dół przez 40 minut. Kiszkę można tez zrobić w wersji gotowanej, w tym przypadku nie nakłuwamy jelit tylko gotujemy nasze kiszki w osolonej wodzie około 20 minut. 









Popularne posty