Kisiel gruszkowy

 

Kisiel  owocowy  możemy przygotować na bazie tego przepisu także z  innych owoców,  ja akurat miałem pod ręka gruszki. Smak i zapach tak przygotowanego kiślu przebije każdy wynalazek z paczki.


Składniki:

 

4,5 gruszek
900 ml wody
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
3 łyżki  stołowe cukru (może być miód)

Wykonanie:

 

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę (im drobniej tym  szybciej się rozgotują), z 900ml wody odlewamy 150ml i resztę gotujemy z 3 łyżkami cukru. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone gruszki, gotujemy aż będą się rozpadać (około15/20 minut). Ugotowane gruszki odcedzamy i miksujemy przy pomocy blendera, następnie przecieramy przez sito do odcedzonego wcześniej syropu, całość doprowadzamy do wrzenia. Do 150ml wody wsypujemy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka szybko mieszając i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przelewamy do miseczek przepłukanych zimną wodą. Smacznego









Popularne posty