Kisiel owocowy możemy przygotować na bazie tego przepisu także z innych owoców, ja akurat miałem pod ręka gruszki. Smak i zapach tak przygotowanego kiślu przebije każdy wynalazek z paczki.
Składniki:
4,5 gruszek
900 ml wody
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
3 łyżki stołowe cukru (może być miód)
Wykonanie:
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę (im drobniej tym szybciej się
rozgotują), z 900ml wody odlewamy 150ml i resztę gotujemy z 3 łyżkami
cukru. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone gruszki, gotujemy aż
będą się rozpadać (około15/20 minut). Ugotowane gruszki odcedzamy i
miksujemy przy pomocy blendera, następnie przecieramy przez
sito do odcedzonego wcześniej syropu, całość doprowadzamy do wrzenia. Do
150ml wody wsypujemy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie
mieszamy, wlewamy do garnka szybko mieszając i gotujemy jeszcze przez 3
minuty. Przelewamy do miseczek przepłukanych zimną wodą. Smacznego