Drożdzowe ślimaki

Drożdżowe ślimaki z fetą i porem 

 

ciasto drożdżowe:

500g mąki

łyżeczka cukru

100 g stopionego i schłodzonego masła

50 g drożdży

2 jajka

1 żółtko

0,5 szklanki ciepłego mleka

szczypta soli

 

farsz : 

ser typu feta

dorodny por 

masło klarowane do smażenia

sól

pieprz

papryka ostra


przygotowanie:

 

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 0,5 szklanki ciepłego mleka z  1 łyżką mąki i jedna łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Jak drożdże wyrosną wlać je z rozpuszczonym masłem do mąki, wbić jajka i żółtko. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Pora  przecinamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w drobne pół talarki, fetę kroimy w kawałkii wielkości kostki cukru. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (jeśli nie mamy to niech to będzie olej) podsmażamy pora (mocno szklimy aż stanie się śliski i miękki), dodajemy fetę, przyprawy i smażymy około 5 minut, przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy przycinamy do równego prostokąta, nakładamy wystudzoną fetę z porem i rozsmarowujemy na równo. Ciasto zawijamy jak roladę,  końcówkę smarujemy białkiem i zaklejamy. Tniemy na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 góra dól przez 15 minut . Smacznego




















Popularne posty