Przejdź do głównej zawartości
Drożdzowe ślimaki
Drożdżowe ślimaki z fetą i porem
ciasto drożdżowe:
500g mąki
łyżeczka cukru
100 g stopionego i schłodzonego masła
50 g drożdży
2 jajka
1 żółtko
0,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
farsz :
ser typu feta
dorodny por
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra
przygotowanie:
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w 0,5 szklanki ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i jedna łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Jak drożdże wyrosną wlać je z rozpuszczonym masłem do mąki, wbić jajka i żółtko. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Pora przecinamy wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w drobne pół talarki, fetę kroimy w kawałkii wielkości kostki cukru. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (jeśli nie mamy to niech to będzie olej) podsmażamy pora (mocno szklimy aż stanie się śliski i miękki), dodajemy fetę, przyprawy i smażymy około 5 minut, przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy przycinamy do równego prostokąta, nakładamy wystudzoną fetę z porem i rozsmarowujemy na równo. Ciasto zawijamy jak roladę, końcówkę smarujemy białkiem i zaklejamy. Tniemy na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 góra dól przez 15 minut . Smacznego