Przejdź do głównej zawartości
Chałka
Ostatnimi czasy na zaprzyjaźnionym forum dostałem przepis na chałkę, przepis wypróbowałem, chałka wyszła bardzo smaczna, polecam.
składniki:
5 dag drożdży
szklanka ciepłego mleka
pół kostki masła
3 szklanki mąki
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
żółtko do smarowania
sposób przygotowania:
W dużej misce (ja używam szejkera od tupperware ) wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Utrzeć na puszysta masę resztę cukru i żółtka.
Do drożdży dodać utarte żółtka, sól, 2 szklanki maki i wyrobić. Wlać ciepłe, roztopione masło i znów wyrobić.Wsypać tyle mąki, by ciasto się nie kleiło do ręki, i wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.
Naczynie nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Na stolnicy podzielić ciasto na 3 części, uformować z nich długie wałki upleść warkocz. Podwinąć końce pod spód, ułożyć na blaszce ( użyć do blaszki papieru do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż 3 krotnie zwiększy swoją objętość.
Blachę wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 180 stopni i piec chwilę. Gdy nabierze złotego koloru, posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobina wody i piec, aż wierzch chałki zbrązowieje.