Barszcz czerwony klarowny

                                                                         

składniki:

5 średniej wielkości buraków
1 por
3 marchewki
1 ładna pietruszka
1 duży seler
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ocet, łyżeczka cukru 

przygotowanie:

 

 

Buraczki, marchewkę, pora, pietruszkę i selera myjemy i kroimy w kostkę (odkładamy jednego buraczka, będzie nam potrzebny pod koniec gotowania). Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dokładamy: ziele angielskie, listek laurowy i 2 łyżki stołowe octu. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 3 godzinki (warzywa mają być miękkie a buraki mają stracić kolor). W czasie gotowania się zupy obieramy naszego ostatniego buraczka i ścieramy go na tarce. Pod koniec gotowania (około 3 godzin) dokładamy startego buraczka (buraczek da nam intensywny kolor) doprawiamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.  Barszcz mamy prawie gotowy, przygotowujemy durszlak przez który to przecedzamy zupę, warzywa  wyrzucamy lub w inny sposób wykorzystujemy. Tak przecedzony barszcz przelewamy kilkukrotnie przez drobne sitko, doprawiamy pieprzem, solą, cukrem, majerankiem (octem jeśli trzeba). Barszcz jest gotowy, od tego momentu barszczu nie gotujemy tylko podgrzewamy. Smacznego 









Popularne posty