Z cyklu masełka smakowe

                            Masło łososiowe

 

  składniki: 

 

kostka masła
3 łyżki oliwy
100 gram łososia wędzonego
sól, pieprz, czubryca czerwona ( dla znawców i smakoszy)


wykonanie:


Łososia siekamy nożem na drobno, do miski wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy naszego rozdrobnionego  łososia, bierzemy do ręki blender i dokładnie miksujemy. Mamy już zmiksowanego łososia z oliwą, dodajemy do niego miękkie  masełko (dobrze jest sobie podzielić kostkę na kilka części i dodawać stopniowo), całość miksujemy na gładka masę. Nasze masełko już prawie gotowe, teraz czas na przyprawy, dodajemy pieprz, sól (ostrożnie łosoś wędzony jest słony, proponuje spróbować  i dopiero dosalać wedle uznania) zamiast soli możemy dodać czubryce  czerwoną, która ma już w sobie sól a dodatkowo daje super smaczek. Nadszedł czas na formowanie  naszego masełka, na blacie rozkładamy folie spożywczą, wykładamy na nią nasze masełko, formujemy osełkę i  zakręcamy końce. Masełko wkładamy do lodówki w celu stężenia. Masełka smakowe są  super dodatkiem do wszelkiej różności pieczywa, grzanek, dań z grilla i nie tylko. Smacznego. 

 

l

                        

 

                          Masło koperkowe

 

 

 

składniki:

 

masło

pęczek kopru

sól, pieprz czubryca, ząbek czosnku

 

wykonanie:

 

Koper siekamy najdrobniej jak się da, miękkie masło rozgniatamy w misce dodajemy : koper, przyprawy, starty ząbek czosnku. Mieszamy dokładnie, wykładamy na folie spożywczą i formujemy osełkę. Wkładamy do lodówki w celu przegryzienia i stężenia.

 

 

 






 

 


Popularne posty