Masło łososiowe
składniki:
kostka masła
3 łyżki oliwy
100 gram łososia wędzonego
sól, pieprz, czubryca czerwona ( dla znawców i smakoszy)
wykonanie:
Łososia siekamy nożem na drobno, do miski wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy naszego rozdrobnionego łososia, bierzemy do ręki blender i dokładnie miksujemy. Mamy już zmiksowanego łososia z oliwą, dodajemy do niego miękkie masełko (dobrze jest sobie podzielić kostkę na kilka części i dodawać stopniowo), całość miksujemy na gładka masę. Nasze masełko już prawie gotowe, teraz czas na przyprawy, dodajemy pieprz, sól (ostrożnie łosoś wędzony jest słony, proponuje spróbować i dopiero dosalać wedle uznania) zamiast soli możemy dodać czubryce czerwoną, która ma już w sobie sól a dodatkowo daje super smaczek. Nadszedł czas na formowanie naszego masełka, na blacie rozkładamy folie spożywczą, wykładamy na nią nasze masełko, formujemy osełkę i zakręcamy końce. Masełko wkładamy do lodówki w celu stężenia. Masełka smakowe są super dodatkiem do wszelkiej różności pieczywa, grzanek, dań z grilla i nie tylko. Smacznego.
Masło koperkowe
składniki:
masło
pęczek kopru
sól, pieprz czubryca, ząbek czosnku
wykonanie:
Koper
siekamy najdrobniej jak się da, miękkie masło rozgniatamy w misce
dodajemy : koper, przyprawy, starty ząbek czosnku. Mieszamy dokładnie,
wykładamy na folie spożywczą i formujemy osełkę. Wkładamy do lodówki w
celu przegryzienia i stężenia.