Knedel gotowany w serwecie

Knedel rożni się od przepisów  dostępnych w książkach i sieci, ale jest znakomity. Przepis dostałem od pani Marylki, która jest zaprzyjaźnioną Czeszką, a ma  65 lat doświadczenia  w robieniu knedli. Przepis wypróbowany na rodzinie i znajomych, wszystkim bardziej smakował w tej wersji niż ogólnie dostępnej.


składniki: 

 

8 czerstwych bułek
3 jaja
200 lub 250 ml mleka (w zależności ile zabierze)
mąka pszenna  (ile zabierze, czasem jest w ogóle nie potrzebna )
3 łyżki stołowe bułki  tartej
100 gram masła
200 gram słoniny
2 laski kiełbasy śląskiej lub podobnej
1,5 litra bulionu lub 3 kostki rosołowe 
sól, pieprz, papryka czerwona, ziele angielskie, liść laurowy


wykonanie:


Czerstwe bułki kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę naszego masła i podsmażamy nasze kosteczki bułeczki na rumiano. Kiedy bułki są podsmażone  przekładamy je do dużej miski i zabieramy się za krojenie słoninki i kiełbaski. Słonina i kiełbasa pokrojona, wiec bierzemy się za smażenie. Pierwsza wędruje na patelnię słonina (przesmażamy do postaci małych skwareczków), teraz pora na kiełbaskę. Smażymy na chrupiące skwarki  i odsączamy z tłuszczu. Przesmażone i odsączone skwarki trafiają do miski z podsmażonymi bułczanymi kostkami, następnie dodajemy  mleko, jaja, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Całość porządnie wyrabiamy ( rączkami, mili Państwo rączkami). Kiedy masa jest za rzadka dodajemy mąkę. Mamy już wyrobiona masę czas wziąć się za resztę pracy. Potrzebna nam będzie lniana serweta lub ścierka i sznurek do zawiązania końców. W miedzy czasie w dość dużym garnku gotujemy nasz bulion lub 3 kostki rosołowe z liściem laurowym, zielem angielskim i papryką. Nasza serwetę  namaczamy we wrzącej wodzie po czym wykręcamy  i rozkładamy na blacie. Nadeszła pora na resztę naszego masełka, którym dokładnie smarujemy całą powierzchnie serwety (od strony na która będziemy kłaść masę oczywiście).  Na posmarowaną  serwetę nakładamy masę i dosyć ciasno  lecz nie za bardzo ( knedel będzie rósł) zawijamy w kształt kiełbasy i sznurkiem zawiązujemy końce. Całość lekko turlamy  i wkładamy do garnka z gotującym się  bulionem . Czas gotowania to około godziny a czasem godziny i dziesięciu minut. Po ugotowaniu  wyjmujemy z wody i kładziemy na deskę, czekamy 15 minut do delikatnego wystudzenia. Kiedy minie czas to możemy rozwijać naszego knedla z serwety.  Nasz knedel jest gotowy,  knedla tniemy na plastry i  podsmażamy na  maśle z obu stron na rumiany kolor. Knedla podajemy  z sosem grzybowym, myśliwskim. Podsmażone knedlowe  plastry są też bardzo dobre same w sobie. Smacznego





Popularne posty