sobota, 31 marca 2012

Bułeczki drożdżowe z budyniem

 

składniki  ciasto drożdżowe: 


3,5 szklanki mąki
5dkg drożdży
1 szklanka mleka
0,5szklanki cukru
4 łyżki oleju
cukier puder do posypania

składniki nadzienie:

 

2 paczki budyniu o naszym ulubionym smaku
1 litr mleka


wykonanie:

 

 Do szejkera ( jak nie mamy  może być kubek miseczka) wlewamy podgrzane mleko (po zamoczeniu w nim palca ma nie parzyć ale ma nie być za zimne), dodając jajka, cukier i drożdże, zakręcamy i mieszamy. Do miski wsypujemy przesiana mąkę, wlewamy zmiksowany rozczyn i wszystko razem mieszamy łyżką. Po wymieszaniu  dodajemy olej i całość ładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów aby nam wyrosło. W czasie kiedy ciasto wyrasta  przygotowujemy budyń wedle przepisu z opakowania (lepiej jest dać troszkę mniej mleka niż w przepisie), budyń będzie gęstszy i nie będzie nam wypływał podczas zwijania i pieczenia. Kiedy ciasto nam wyrosło wykładamy je na blat, stolnicę i rozwałkowujemy placek na 1 cm grubości. Na rozwałkowane ciasto nakładamy nasz ostudzony budyń, całość zwijamy jak roladę i tniemy ostrym nożem na plastry dwu  lub trzy  centymetrowe (nie przejmujemy się tym ze troszkę nam wycieka  budyń), układamy na blachę wyłożona papierem . Piekarnik ustawiamy na 170 stopni góra dół, do rozgrzanego wkładamy blachę z naszymi  bułeczkami, pieczemy do momentu aż zrobią się złoto brązowe. Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu  posypujemy cukrem pudrem. Nasze bułeczki są gotowe .
                                                             Smacznego