Patisony marynowane
Słońce zamknięte w słoikach.
składniki:
Małe patisony
Cebula
Czosnek
Marchew
Jak ktoś lubi to papryka chili
Ziele angielskie, gorczyca, goździki, pieprz czarny, liść laurowy
Składniki zalewy:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki stołowe soli
10 ziaren pieprzu
10 goździków
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Patisony, marchew i chili dokładnie myjemy, obcinamy szypułkę .
Cebule, marchew i czosnek obieramy.
Chili kroimy.
Do każdego słoika dajemy czosnek, kilka ziaren gorczycy, listek, kulkę ziela, pieprz, opcjonalnie chili.
Słoiki napełniamy patisonami, marchewką i cebulą
Zalewamy gorącą zalewą!, zamykamy na spirytus lub tradycyjnie.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 10 minut, przecedzamy przez sito. Słoiki zalewamy gorącą zalewą!
SMACZNEGO
składniki:
Małe patisony
Cebula
Czosnek
Marchew
Jak ktoś lubi to papryka chili
Ziele angielskie, gorczyca, goździki, pieprz czarny, liść laurowy
Składniki zalewy:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki stołowe soli
10 ziaren pieprzu
10 goździków
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Patisony, marchew i chili dokładnie myjemy, obcinamy szypułkę .
Cebule, marchew i czosnek obieramy.
Chili kroimy.
Do każdego słoika dajemy czosnek, kilka ziaren gorczycy, listek, kulkę ziela, pieprz, opcjonalnie chili.
Słoiki napełniamy patisonami, marchewką i cebulą
Zalewamy gorącą zalewą!, zamykamy na spirytus lub tradycyjnie.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 10 minut, przecedzamy przez sito. Słoiki zalewamy gorącą zalewą!
SMACZNEGO