САЛО... słonina solona w wielu odsłonach
Przygotowywaniem i wyrobami ze słoniny zaraziłem się wiele lat temu, od tamtej pory ciągle doskonale się w tej sztuce. Wyszukuje i testuje stare przepisy jak i tworzę swoje nowe kompozycje.
Słonina czosnkowa zasypywana
składniki:
słonina, sól, czosnek,
Przygotowanie:
Słoninę pozbawiamy skóry, przycinamy do pasującego nam wymiaru, w między czasie obieramy i kroimy czosnek w plastry. Słoninę szpikujemy czosnkiem i nacieramy solą ( najlepszy i najskuteczniejszy sposób to wtarcie w słoninę soli rękoma ). Słoninę przechowujemy w drewnianych skrzyneczkach, naczyniach szklanych i kamionkowych.Na dno naczynia sypiemy 2 centymetrową warstwę soli, układamy na niej plastry czosnku. Na tak przygotowana warstwę kładziemy słoninę i w całości obkładamy ja plastrami czosnku. Słoninę zasypujemy solą, naczynie oznaczamy i szczelnie foliujemy. Naszą słoninkę odkładamy na miesiąc w ciemne chłodne miejsce: piwnica, garaż, ziemianka w najgorszym wypadku najchłodniejsza półka w lodówce. Po upływie miesiąca słoninę wyjmujemy z naczynia obieramy dokładnie z czosnku, przecieramy i zasypujemy świeża solą, tak przygotowana słonina może leżakować nawet kilka lat, najstarsza moja partia słoniny miała 4 lata, była aksamitna i rozsmarowywała się niczym masło na chlebku. Sposobów spożycia i podania solonej słoniny jest wiele, najpopularniejszy to doskonała zagryzka podana na kromce razowego chlebka z ogórkiem. Słoninę przygotowywałem w wielu wersjach, najpopularniejsze i moje ulubione to: w czekoladzie, ziołach, ostrych paprykach, czosnku, cytrynach jak i też wędzona.
Słonina paprykowo-ziołowa, bardzo ostra.
składniki:
sól, papryka ostra, pieprz cayene, nasza ulubiona mieszanka ziół