Solona ikra i mlecz śledzia w oleju
Ikrę i mlecz ze śledzia z cebulą w oleju to specjalność mojego nie żyjącego już Teścia .
Pierwszy raz jadłem ją 6 lat temu podczas 1 świąt spędzonych z Żoną i rodzicami. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej pory przygotowuje ją kiedy tylko trafią mi się solone matiasy . Zapraszam do wypróbowania przepisu.
solona ikra i mlecz śledzia
cebula
olej rzepakowy
pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie , chili ale to już moja modyfikacja
Ikrę i mlecz czyścimy z luźnych błon i moczymy w zimnej wodzie często ją zmieniając. Po upływie doby i kilka zmian wody wstecz przeprowadzamy próbę smakową. Ikra ma być lekko słona.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do wymoczonej ikry i mleczu.
Doprawiamy pieprzem, chili, zmielonym w moździerzu liściem laurowym i zielem angielskim.
Zalewamy olejem dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 doby.
SMACZNEGO
Pierwszy raz jadłem ją 6 lat temu podczas 1 świąt spędzonych z Żoną i rodzicami. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej pory przygotowuje ją kiedy tylko trafią mi się solone matiasy . Zapraszam do wypróbowania przepisu.
składniki:
solona ikra i mlecz śledzia
cebula
olej rzepakowy
pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie , chili ale to już moja modyfikacja
przygotowanie:
Ikrę i mlecz czyścimy z luźnych błon i moczymy w zimnej wodzie często ją zmieniając. Po upływie doby i kilka zmian wody wstecz przeprowadzamy próbę smakową. Ikra ma być lekko słona.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do wymoczonej ikry i mleczu.
Doprawiamy pieprzem, chili, zmielonym w moździerzu liściem laurowym i zielem angielskim.
Zalewamy olejem dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO