tatar ze śledzia
Dziś podaje sprawdzony przepis na tatara ze śledzia. Przepis podejrzany u Roberta Sowy, został prze zemnie zmodyfikowany :-)
składniki:
3 płaty śledzia świeżego
100 ml ŻUBRÓWKI
50 ml octu balsamiczngo
buraczki pieczone :-)
czerwona cebula
ogórek korniszon
gruszka marynowana
4 ząbki czosnku ( ja dałem marynowany)
musztarda francuska
łyżka stołowa miodu
Śledzia filetujemy płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
Do miseczki wlewamy 100ml żubrówki i 50ml octu balsamicznego, drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy i zalewamy tym naszego śledzia
Miseczkę foliujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 h
Buraczki myjemy i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Upieczone buraczki studzimy i obieramy .
Prezentuję dwa sposoby podania, różnią się od siebie nieznacznie.
Wersja 1. tatar przekładamy carpaccio z buraczka .
Wersja 2. przewiduje przełożenie warstw tatara grzanką. Marynata i reszta składników jest taka sama w obu wersjach
Cebulę, korniszony, gruszkę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy z łyżeczką musztardy francuskiej i łyżką stołową miodu, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Propozycja podania numer 1
Na talerzu kładziemy ring, dno wypełniamy plasterkami bardzo drobno pokrojonego buraczka.
Plastry buraczka przykrywamy warstwą tatara, lekko ugniatając łyżeczka
.