Calzone
Dziś przepis na pyszne calzone z nadzieniem bolognese. Czemu akurat calzone? Odpowiedz jest prosta. Dostałem sprawdzony przepis na świetne ciasto do pizzy i chciałem je przetestować. Czemu nadzienie bolognese? Lubię sos bolognese a spaghetti mi się przejadło.
składniki na ciasto :
500 gr maki typu 450 (tortowa)
10 gr drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
składniki na sos:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 ładna czerwona cebula
kilka ładnych ząbków czosnku
kawałek imbiru
100 g przecieru pomidorowego
200ml bulionu warzywnego( powinno być wino)
200ml bulionu warzywnego( powinno być wino)
sos Worcester
łyżka octu balsamicznego
oliwa do smażenia
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, kolendra, papryka czerwona, oregano, pieprz cayenne, łyżeczka cukru
przygotowanie ciasta na pizze ( calzone)
Dokładnie przesiewamy 50 gram mąki i przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Do szklanki wsypujemy 10 gr drożdży i łyżeczkę cukru, dolewamy 100 ml ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
Do miski z przesianą maką dolewamy łyżeczkę oliwy i nasz rozczyn drożdżowy.
Z pozostałej wody odlewamy 100 ml i odstawiamy na potem, resztę wody dolewamy do mąki z zaczynem i wyrabiamy wstępnie ciasto.
W 100 ml wody rozpuszczamy 2 łyżeczki soli i dolewamy ją do ciasta
Ciasto wyrabiamy
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany kasza manną.
Ciasto dzielimy na 2 części i wyrabiamy placki.
sos bolognese przygotowanie:
Na wstępie dodam że jest to moja wariacja na temat sosu bolognese.
Marchew, pietruszkę, paprykę, imbir myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Do mięsa mielonego dajemy 3 łyżki stołowe sosu Worcester, łyżkę stołową octu balsamicznego, pieprz czarny i cayenne, zioła prowansalskie.
Całość mieszamy i przesmażamy na oliwie .
Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę i czosnek, przesmażamy na złoty kolor.
Kiedy warzywa mamy podsmażone dolewamy 200 ml bulionu warzywnego i dusimy całość przez kilka minut aż zredukujemy nadmiar płynu,
Przecier pomidorowy rozcieramy z łyżką cukru i resztą przypraw, dodajemy do naszego sosu.
Całość dokładnie mieszamy i redukujemy (do calzone sos ma być gęstszy niż do spaghetti)
Nakładamy sos na wyrobiony placek.
Placek składamy na pół, zagniatamy dokładnie brzegi i wykańczamy falbanką.
Calzone przekładamy na blachę i pieczemy na najniższej półce piekarnika w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut.